Izvor: Glas Srpske | Srijeda, 26.02.2014.| 10:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Suzan Vodžicki najuspješnija žena "Google" dinastije

Susan Wojcicki (Foto: Google.com )
"YouTube" ima novog šefa. Zove se Suzan Vodžicki, ima 45 godina i četvoro djece, a prvi čovjek "Google"-a Leri Pejdž opisuje je kao ženu za koju "ne postoji nemoguće".

Kako ističe CNN, novog šefa "YouTube"-a čeka veliki posao: da osmisli reklamiranje na sajtu najpopularnijeg Internet servisa za razmjenu video sadržaja i da "natjera" onlajn gledaoce da to pogledaju.

Žena sa najvišim "činom" u "Google"-u, Vodžicki je prethodno bila potpredsjednik te kompanije za marketing i prodaju.

"Google" je kupio "YouTube" 2006. godine za 1,65 mlrd USD, a CNN napominje da je za tu odluku jedna od najzaslužnijih Suzan Vodžicki.

Godine 1998, u vrijeme kad je Stiv Džobs upravo predstavio prvi "iMac" i dok se na Internet još "kačilo" preko telefonske "dial up" veze, dvojica studenata, zaluđenih kompjuterima, stvarala su internet pretraživač.

"Kancelarija" im je bila - garaža Suzan Vodžicki u Kaliforniji, "zaluđenici" su bili Sergej Brin i Leri Pejdž, a "projekat iz garaže" danas je gigant među tehnološkim kompanijama - "Google".

CNN primjećuje da je Suzan Vodžicki, zapravo, "dio Google dinastije", a to je postala kad je prije 16 godina iznajmila garažu Brinu i Pejdžu - da bi otplatila hipoteku.

Bila je 16. osoba koju su Brin i Pejdž zaposlili, a udala se za jednog od "Google"-ovih direktora Denisa Tropera.

Njena mlađa sestra udala se za Brina, a majka je konsultant kompanije za obrazovna pitanja.

Kad se pridružila "Google"-u, bila je u četvrtom mjesecu trudnoće. Prijatelji su joj rekli da "mora da je poludjela" kad daje otkaz u čuvenom "Intelu" da bi se pridružila kompaniji u povoju, usred trudnoće.

Vodžicki sada zna da joj je to jedna od najboljih odluka u životu.

Danas ima četvoro djece i ističe da joj je porodica "nevjerovatno važna", pa se trudi da uvijek dođe kući prije večere, a od saradnika traži da je ne kontaktiraju između šest časova po podne i devet, jer je to vrijeme koje provodi sa djecom.

Kao djevojčica, željela je da bude umjetnica.

- Na neki način, mislim da me to i dovelo do tehnologije. Mislila sam: Ovo je kao novi način kreiranja stvari - izjavila je ona.

Jedna je od tri kćerke profesora fizike na Univerzitetu u Stanfordu, Stenlija Vodžickog, a majka Ester joj je novinar i predavač.

Kad se 1999. godine pridružila kompaniji, postala je prvi "Google"-ovih direktor marketinga.

Suzan Vodžicki stvorila je "Google slike" i "Google knjige", a kao potpredsjednik kompanije za marketing i prodaju bila je zadužena za reklamne proizvode, koji - po podacima iz 2012. godine - čine 87% prihoda kompanije.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.