Izvor: eKapija | Utorak, 09.01.2007.| 12:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Na prodaju najmanja država na svijetu

Najmanja država na svijetu je na prodaju, a "sretni" kupac će uz državu dobiti i zastavu, nacionalnu himnu, vlastitu valutu i pasoš. Princ Roy i njegova supruga državu Sealand ne reklamiraju odličnim uslovima za poljoprivredu, već garancijom da ćete živjeti u miru i bez iritirajućih komšija.

Država je površine 550 kvadratnih metara, a "usidrena" je na dva ogromna betonska valjka 11 km istočno od engleske luke Harwich. Pristup platformi/državi je moguć na dva načina i to brodom te helikopterom jer država posjeduje i helikoptersku platformu.

Država ima i svoju internet stranicu, a na njoj se između ostalog može pročitati da je infrastruktura države poharana od ogromnog požara koji ju je zadesio polovinom 2006. godine.

Platforma je postavljena 1941. godine i u drugom svjetskom ratu je služila kao pomorska utvrda, da bi prije 40 godina na platformu, zajedno sa svojom porodicom, doselio ekscentricni britanski major Paddy Roy Bates.

1967. je Bates proglasio nezavisnost platforme, državi dao ime Sealand, a sve krunisao krunisanjem samog sebe za princa države.

Sada se može zaključiti da je princu život na platformi dosadio jer se nakon skoro 40 godina provedenih na istoj odlučio na prodaju. "Mom ocu je 85 godina i vrijeme je da se o državi brinu mlađe snage" - izjavio je Royev sin, princ Michael od Sealanda, za britanski The Times.

Inače, državnost platforme je potvrđena i odlukom britanskog suda koji je potvrdio da Sealand nije u engleskim teritorijalnim vodama, pa tako ne potpada ni pod jurisdikciju britanske vlade. Ova odluka je majoru dala krila pa je ovaj 1974. godine napisao ustav, nacrtao zastavu, napisao nacionalnu himnu te uveo vlastitu valutu.

Država je definitivno na prodaju, ali cijena je još uvijek nepoznanica.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.