Izvor: bljesak.info | Utorak, 09.01.2007.| 11:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Cijene nafte gotovo 57 USD

Cijene nafte na svjetskim su se tržištima popele na gotovo 57 USD za barel. Reakcija je to na obustavu isporuke ruske sirove nafte kroz naftovod koji podmiruje petinu njemačkih potreba za tim energentom te objave konkretnog smanjenja proizvodnje Saudijske Arabije najavljenog za februar 2007.

Nakon pada od gotovo osam posto u prošloj sedmici, cijena barela sirove nafte na američkom je tržištu porasla na 56,91 USD. Na tržištu u Londonu istodobno je ojačala 79 centi, na 56,43 USD.

Bjelorusija je naredila obustavu isporuka ruske nafte koja se preko njezinog teritorija transportira do Njemačke, Poljske i Ukrajine, izvijestila je ruska novinska agencija Interfax, pozivajući se na izjavu jednog dužnosnika bjeloruskog dijela naftovoda Družba. Bjeloruski industrijski koncern Belneftekhim, koji uključuje i kemijske tvornice, naredio je obustavu tranzita nafte putem naftovoda Družba do Njemačke, Poljske i Ukrajine.

Istodobno, najveći svjetski izvoznik nafte Saudijska Arabija objavila je da će od 1. februara 2007. smanjiti svoju proizvodnju za 158.000 barela dnevno u skladu s najavljenim smanjenjem proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), čiji je član. Tako će, zajedno s dosadašnjim smanjenjima, proizvodnja te zemlje biti ukupno umanjena za 538.000 barela, na 8,5 miliona barela dnevno.

Tagovi:
nafta
London
Družba
Belneftekhim
OPEC
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.