NavMenu

Vantjelesna oplodnja samo na privatnoj klinici - KC Banja Luka još čeka Centar za reproduktivno zdravlje

Izvor: eKapija Utorak, 25.02.2014. 16:03
Komentari
Podeli

U svijetu se postupak vantjelesne oplodnje primjenjuje od 1978. godine, a kod nas tek desetak godina. Trenutno se u Banjoj Luci metod vantjelesne oplodnje radi samo u jednoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi, koja je za sada i jedina u Republici Srpskoj, a procedura košta oko 5.600 KM, izvještava RTRS.

Fond zdravstvenog osiguranja RS krajem 2011. godine počeo je finansirati i drugi pokušaj vantjelesne oplodnje za parove kojima je to jedina mogućnost začeća, dok je do tada, od 2007. godine finansirao samo jednu proceduru vantjelesne oplodnje.

Darija Filipović Ostojić, portparolka Fonda zdravstvenog osiguranja RS navodi da Fond u cjelosti finansira dva postupka vantjelesne oplodnje, ženama do 40 godina starosti, ženama od 41. do navršene 42. godine Fond finansira 50% troškova.

Ženama koje su starije od 42 godine, ukoliko rode dijete postupkom vantjelesne oplodnje, Fond u cijelosti refundira troškove.

Zahtjev za prvi i drugi pokušaj vantjelesne oplodnje mogu da podnesu parovi kojima je ova procedura jedina mogućnost začeća. Kriterijumi za odobravanje uglavnom se odnose na medicinske indikacije. Tačnije, uslovi su dokazan sterilitet i da se par nalazi u braku ili vanbračnoj zajednici.

Najveći grad na Vrbasu i ove godine budžetom je planirao sredstava za vantjelesnu oplodnju, čime je pokazao odgovornost za pronatalitetnu politiku, suštinski važnu za naše društvo.

- S obzirom na to da se u Republici Srpskoj nijedna javna zdravstvena ustanova ne bavi vantjelesnom oplodnjom, Klinički centar u Banjoj Luci još je 2010. godine pokrenuo ideju da se na Klinici za ginekologiju osnuje Centar za reproduktivno zdravlje. Do sada su ispunjeni svi uslovi za realizaciju ovog projekta, ali se još čeka na otvaranje Centra - istakao je Radenko Đurica, načelnik odjeljenja za društvene djelatnosti.

Postupkom vantjelesne oplodnje u 2012. godini rođeno je 159 beba, dok su prošle godine u Republici Srpskoj, ovim načinom začeća, 184 žene ostvarile želju da postanu majke.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala RTRS od 25.2.2014.)



Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.