Izvor: eKapija | Utorak, 25.02.2014.| 16:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Evropa će podržati jačanje konkuretnosti i zapošljavanje - Na konferenciji EBRD-a predstavljene investicione prilike u BiH

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija juče (24. februar 2014.) je na konferenciji Evropske banke za obnovu i razoj u Londonu, predstavio investicione i poslovne prilike u BiH, prenosi RTRS.

Lagumdžija, koji je i guverner EBRD za BiH, naveo je da se prema Globalnom izvještaju konkurentnosti, BiH nalazi na 87. mjestu u svijetu, što predstavlja stalni rast u posljednje četiri godine

Kreditni rejting BiH, prema agencijama "Moody's" i "Standard and Poors", koje prate suvereni kreditni rejting BiH, ostao je isti i krajem 2013. godine "B tri sa stabilnim izgledima" odnosno "Standard and Poors"- "B sa stabilnim izgledima", navodi MIP BiH.

Spoljni dug BiH je na kraju 2013. godine, kako se ističe, iznosio 11 mlrd KM ili 36% BDP-a, što je najbolji pokazatelj u regionu. Fiskalni deficit je najmanji u regionu i za četiri godine je smanjen sa 5% na 2,1% BDP.

Kako je prenio RTRS, poslovno okruženje u BiH je u prošloj godini poboljšano određenim aktivnostima entitetskih vlada kroz modernizaciju i pojednostavljivanje zakona o inspekcijama i zakona o preduzećima, kao i reformu registracije preduzeća, naveo je Lagumdžija. Ocijenio je da su za unapređenje okruženja potrebne i određene reforme, radi poboljšanja političke stabilnosti, borbe protiv korupcije, podizanja efikasnosti javne uprave i administracije u institucijama BiH na svim nivoima vlasti.

Lagumdžija je istakao da je ohrabren najavama komesara za proširenje EU Štefana Filea da će Evropska komisija imati novi, ekonomski pristup prema zemljama zapadnog Balkana, koji se odnosi na jačanje konkurentnosti, povećanje nivoa zaposlenosti i ekonomski rast.

Konferenciji u Londonu "Investiranje u zapadni Balkan", osim Lagumdžije, prisustvuje i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.