NavMenu

"Autoputevi Republike Srpske" će dobiti povrat PDV-a od kredita EBRD

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 23.02.2014. 10:35
Komentari
Podeli

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) poslala je aneks ugovora na kredit za finansiranje izgradnje autoputa Banja Luka-Doboj koji će omogućiti da "Autoputevi Republike Srpske" budu oslobođeni PDV-a od 58 mil KM i sada ga treba usaglasiti na nivou BiH, izjavio je direktor "Autoputeva" Dušan Topić.

Topić je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da to treba da bude aneks na ugovor između EBRD i BiH, odnosno Ministarstva finansija i trezora BiH.

- Prijedlog teksta aneksa EBRD je poslala Ministarstvu da se usaglasi - naveo je Topić i dodao da očekuje da će za nekoliko mjeseci to pitanje biti riješeno.

On je istakao da se nijednog momenta nije dozvolilo da projekat izgradnje autoputa ostane bez prava na povrat PDV-a niti da košta 17% više, odnosno 58 mil KM.

Topić je istakao da vrijednost PDV-a u dosadašnjem toku realizacije projekta iznosi 9 mil KM.

- To je ono što čekamo na povrat, a 58 mil KM je suma koja bi bila na ukupnu vrijednost kredita. Računamo da, kada se potpiše aneks, dobijemo pravo na povrat PDV-a, onda će ovih 9 mil KM biti nama vraćeno - pojasnio je Topić.

Napomenuvši da je ugovor o kreditu potpisan u skladu sa svim zakonskim propisima BiH i strogim standardima EBRD-a, Topić je dodao da je taj dokument prošao sve neophodne procedure odobravanja u nadležnim tijelima Republike Srpske i BiH.

- O njegovom međunarodnom karakteru svjedoči i činjenica da su Srpska i BiH potpisnice ugovora o garanciji na ugovor o kreditu, koji je preduzeće potpisalo sa EBRD. Tako nema mjesta tvrdnjama da kreditni sporazum nije međunarodni - rekao je Topić.

Prema njegovim riječima, EBRD je potvrdila da se kreditni sporazum realizuje u skladu sa pozitivnim propisima i standardima, a opštinskim vlastima u Prnjavoru jasno stavila do znanja da "Autoputevi" posjeduju sve potrebne dozvole i odobrenja za ovu fazu radova.

On je istakao da se posebna pažnja vodi o zaštiti životne sredine, te da je preduzeću "Autoputevi" izdata i ekološka dozvola za kompletnu trasu autoputa Banjaluka – Doboj.

Topić je odbacio sve tvrdnje o navodnim propustima u postupku ugovaranja kreditnog sporazuma i izgradnji prve dionice autoputa od Doboja do Prnjavora.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.