Izvor: eKapija | Subota, 22.02.2014.| 10:58

"As" kupio sarajevski "Klas" za 7,3 mil EUR

"Klas" je zvanično postao dio najveće prehrambene grupacije "As Jelah". Naime, privatna firma "AS Group" iz Tešnja, u vlasništvu porodice Hrvić, preuzela je 43% dionica sarajevskog "Klasa" u posjedu obitelji Selimović, javlja TV1.

Kako piše abcportal, na aukciji na Sarajevskoj burzi "As Group Jelah" kupio je 2.235.170 dionica sarajevskog "Klasa" za 7,3 mil EUR, čime je stekao 43,8% vlasništva u ovoj kompaniji. "AS Group" je kupio dionice koje su bile u vlasništvu "Sarajevske pivovare".

Ovom akvizicijom "As" je učvrstio svoju poziciju lidera u prehrambenoj industriji BiH. Povodom transakcije oglasio se "As" iz Tešnja koji navodi da uspješno privodi kraju akviziciju kompanije "Klas" iz Sarajeva, kao i da "AS Group" planira postati najveći vlasnik bosanskohercegovačke prehrambene industrije "Klas".

- Ovaj složeni proces će, kako očekujemo, rezultirati okupljanjem značajnih domaćih brendova pod okriljem "As Group". Akvizicija Klasa je jedan od strateških koraka "As Group" u ostvarenju cilja ulaska među pet najvećih prehrambenih industrija u regiji. To je dodatni doprinos domaćoj proizvodnji i zato su svi naši resursi usmjereni na zajedničku dobrobit. Važno nam je da po završetku ovog procesa dobijemo prostor za nova zapošljavanja .

"Klas" spada među najbolje bosanskohercegovačke brendove sa 114 godina poslovanja u prehrambenoj industriji, velikim pekarskim znanjem i kvalitetom proizvoda, dok je "As Group" prepoznata kao kompanija posvećena očuvanju i promociji tradicionalnih bosanskohercegovačkih proizvoda. "As Jelah", osim proizvodnje konditorskih proizvoda i trgovine na veliko i malo, ima u vlasništvu i kompanije "Vispak" Visoko, "Fortitudo" Travnik, "Oaza" Tešanj, "Napredak" Tešanj i "Vemal" Tešanj.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.