Izvor: biznis.ba | Četvrtak, 04.01.2007.| 16:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

USAID: Čestitka direktoru Crnkiću i mikokreditnoj organizaciji "Prizma" na nagradi za poslovanje

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) uputila je čestitku Kenanu Crnkiću, direktoru mikrokreditne organizacije Prizma, za osvajanje nagrade "Privredna ličnost 2006. godine". Ova nagrada predstavlja priznanje poslovnim rezultatima Prizme i njenim zaslugama u mikrokreditnom sektoru, saopćeno je iz USAID-a.

Crnkić primio je nagradu na svečanosti u Banjaluci, koju je organizirala Agencija za izbor najmenadžera BiH i jugoistočne Evrope.

USAID i Prizma su partneri od 2002. godine, kada je Prizma dobila prvu kreditnu liniju od milion KM od USAID-ovog Projekta razvoja poslovanja (BDP). BDP je projekat putem kojeg je dodijeljeno gotovo 600 zajmova i 19 kreditnih linija bh. preduzećima, bankama i mikrokreditnim organizacijama u ukupnom iznosu od 180 miliona USD.

Ovi zajmovi i kreditne linije pomogle su da se otvori 10.000 novih i sačuva dodatnih 28.000 postojećih radnih mjesta.

Uz to, Prizma je jedna od četiri bh. mikrokreditne organizacije koje su dobile grant od USAID-ovog projekta Povezivanje poljoprivrednih proizvođača i tržišta (LAMP) za dodjelu zajmova poljoprivrednicima. Prizma je 2004. godine dobila dva miliona USD nepovratnih sredstava.

USAID je ovim grantom obezbijedio više od 5.000 mikrokredita za poljoprivrednike koji su se prvi put zaduživali, čime je otvoreno više od 1.200 novih i sačuvano oko 10.000 postojećih radnih mjesta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.