Izvor: eKapija | Utorak, 18.02.2014.| 16:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za projekte zaštite zraka i energetske efikasnosti u FBiH izdvojeno 4 mil KM

Fond za zaštitu okoliša u Federaciji BiH u oblasti zaštite zraka, osim projekata smanjenja emisija štetnih plinova od industrije i saobraćaja, poboljšanja i očuvanja kvalitete zraka naročito u urbanim sredinama, u 2014. godini planira realizaciju projekata u području energetske efikasnosti, gdje će prioritet biti mjere u području djelovanja s najvećim potencijalom za smanjenje emisija stakleničkih plinova. Planom aktivnosti u 2014. za sufinansiranje projekata zaštite zraka i energetske efikasnosti planirano je da Fond obezbijedi 4.039.000 KM, javlja RTV "Slon".

Ti programi i projekti će se prije svega odnositi na poboljšanje energetske efikasnosti i povećanje korištenja obnovljivih izvora energije u zgradarstvu, uspostavljanje institucije energijskog menadžmenta u lokalnim zajednicama u skladu sa Strategijom zaštite okoliša i Strateškim planom i programom razvoja energetskog sektora, rečeno je u Fondu za zaštitu okoliša FBiH.

Također planirani su programi i projekti energetske efikasnosti u javnom sektoru kao što su izgradnja energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete i smanjenje potrošnje energije u zgradama državne uprave i jedinica lokalne samouprave, gdje se prioritet daje zdravstvenim i odgojno obrazovnim institucijama.

Projekti će se provoditi saradnjom s međunarodnim razvojnim agencijama poput UNDP-a, Svjetske banke, GIZ-a i USAID-a, te u saradnji s Federalnim ministarstvom prostornog uređenja i to pomoću formacije Implementacijske jedinice za projekt Svjetske banke, gdje ove dvije institucije imaju zadaću da u implementacijskom periodu od četiri godine provedu mjere na 60 do 80 objekata javne potrošnje.

U okviru petogodišnjeg plana aktivnosti u svrhu povećanja energetske efikasnosti u javnim objektima FBiH za GED (Green Economic Development) "Jačanje kapaciteta i smanjenje troškova korisnika javnih objekata FBiH putem povećanja energetske efikasnosti, racionalizacijom upravljanja energijom i smanjenjem emisije u zrak" predviđeno je finansiranje projektnih aktivnosti udruženim sredstvima Fonda i UNDP-a.

Za realizaciju aktivnosti planiranog petogodišnjeg Programa 2014-2018 predviđen je budžet od 21.655.000 KM.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.