Izvor: Glas Srpske | Utorak, 18.02.2014.| 09:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U aprilu tenderi za izgradnju tri ambulante porodične medicine u Banjoj Luci

Ilustracija
U Banjoj Luci će ove godine početi izgradnja tri nove ambulante porodične medicine, rečeno je nakon jučerašnjeg sastanka gradonačelnika Banja Luke Slobodana Gavranovića i resornog ministra Dragana Bogdanića.

Bogdanić je nakon sastanka u Gradskoj upravi Banja Luka rekao novinarima da će prvi tenderi za izgradnju novih ambulanti biti raspisani već u aprilu, te izrazio očekivanje da će objekti ambulanti biti završen u ovoj godini, kako bi primarna zdravstvena zaštita bila dostupnija i kvalitetnija za građane.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS rekao je da je sastanku bilo riječi i o sertifikaciji banjolučkog Doma zdravlja, odnosno da taj proces ulazi u završnu fazu.

- Sa svoje strane nastojaćemo da pomognemo i da ne budemo nikakva prepreka u procesu sertifikacije - naglasio je Bogdanić.

On je dodao da u banjolučkom Domu zdravlja postoji problem sa liječenjem lica koja nisu iz Banja Luke, a kojima je neophodna primarna zadravstvena zaštita, kao što su studenti i druge kategorije stanovništva koje, zbog prirode posla, borave ovdje.

Bogdanić je zatražio da Grad ima razumijevanja za Dom zdravlja Banja Luka kada je riječ o izdvajanju dodatnih sredstava, u prvom redu za pomoć Službi hitne pomoći.

Gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović najavio je da će u ovoj godini početi gradnja ambulanti porodične medicine u mjesnim zajednicama Bočac, Borkovići i Donja Kola.

- Obaveze grada Banja Luka su da obezbijedi lokaciju, dokumentaciju i dio finansijskih sredstava. U fazi smo primopredaje i objekta ambulante porodične medicine u naselju Kočićev Vijenac i uskoro treba da počne korištenje tog prostora - rekao je Gavranović.

On je podsjetio da su grad i Ministarstvo u posljednjih nekoliko godina investirali oko 10 mil KM u izgradnju ambulanti porodične medicine, od čega je Grad izdvojio oko 8 mil KM.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.