NavMenu

RS: Stupili na snagu novi zakoni o porezu na dobit i dohodak

Izvor: Investitor Utorak, 02.01.2007. 18:56
Komentari
Podeli


U Republici Srpskoj 1. januara stupili su na snagu novi Zakon o porezu na dobit i Zakon o porezu na dohodak, s osnovnim ciljem da se njima uspostavi veća socijalna i ekonomska pravičnost jer se oporezivanja oslobađaju najniže plaće, a one najviše se oporezuju po višoj stopi.

Prema dosadašnjim propisima, svaka konvertibilna marka dohotka bila je oporezovana s 10 posto, a novim zakonom, iznos od 2.460 KM (ili 12 najnižih plaća) godišnjeg dohotka svakog građanina bit će oslobođeno plaćana poreza na dohodak, odnosno bit će oporezovano stopom nula posto.

Do četiri prosječne plaće plaća se 10 posto poreza, a više od četiri prosječne neto plaće 15 posto poreza. S obzirom na to da se novim načinom obračuna poreza na dohodak entitetski budžet odriče najmanje 50 miliona KM u korist poslodavaca u RS-u, otvaraju se mogućnosti za povećanje najnižih plaća, odnosno, dodatnog investiranja, što će omogućiti novo zapošljavanje.

Prema Zakonu o porezu na dobit porezna osnovica će se utvrđivati tako što se od oprezivog prihoda oduzmu rashodi koji su uticali na ostvarivanje tog prihoda. Ta razlika će predstvaljati osnovicu za obračun poreza na dobit.

U oprezivi prihod prilikom utvrđivanja osnovice ne ulaze prihodi koje pravna osoba ostvari po osnovu učešća u dobiti kod druge pravne osobe, isplate kroz dividendu, kamate na depozite u banci, prihod od razmjene ili transfera istovrsne imovine, prihodi na koje je plaćen porez po odbitku, kao i prihodi u obliku kamata od hartija od vijednosti koje izdaje Centralna banka BiH.

Ključna novina ovog zakona je u tome što se prvi put definira plaćanje poreza po odbitku, što znači da svaka pravna i fizička osoba iz RS-a i strani držaljani sa stalnim mjestom poslovanja u RS-u prilikom isplate prihoda stranoj pravnoj osobi obračunava i plaća porez po odbitku po stopi od 10 posto. Tako plaćen porez se toj stranoj osobi u njegovoj zemlji priznaje kao porezni kredit.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.