Izvor: Nezavisne novine | Subota, 15.02.2014.| 08:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EBRD ulaže u BiH oko pola milijarde evra u narednim godinama

(Foto: b)
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) mogla bi u naredne tri do četiri godine za BiH obezbijediti oko 500 do 600 mil EUR, ili okvirno od 100 do 200 mil EUR na godišnjem nivou, izjavio je u petak direktor Predstavničke kancelarije EBRD-a za BiH Libor Krkoška.

On je rekao novinarima nakon prezentacije izvještaja EBRD-a o tranziciji za prošlu godinu da je u usvojenim strategijama ove banke u BiH akcenat bio stavljen na one oblasti koje su izvozno orijentisane, naročito na one u kojima je zastupljena inovacija.

Krkoška je naveo da je područje zapadnog Balkana jedno od vrlo interesantnih za EBRD, u koje bi ova banka željela da plasira više investicija.

On je rekao da je u prošloj godini u BiH EBRD uložila više od 200 mil EUR u 18 različitih projekata, od čega su tri četvrtine tih investicija otišle u privatni sektor i koje su dovele do zapošljavanja većeg broja ljudi, naročito u infrastrukturnim projektima.

Krkoška je istakao da je prošla godina bila uspješna u pogledu implementacije tih investicija, dodajući da je ostalo još oko 14% od tog iznosa koji još nije implementiran.

Zamjenik direktora EBRD-a za strategije i politiku, Piter Sanfej, rekao je da se, prema predviđanjima ove banke, u ovoj godini očekuje rast bruto domaćeg proizvoda u BiH za oko 1,8%, te da bi u narednom periodu moglo doći i do njegovog većeg rasta, što zavisi od povoljnog razvoja u okruženju i veće inkluzije BiH u to okruženje.

Govoreći o izvještaju, on je naglasio da je u njemu razmatrano kakvu su ulogu odigrale ekonomske institucije, te koliko je bio bitan razvoj ljudskog kapitala i privredne inkluzije.

Sanfej je naglasio da je u nekim oblastima BiH "zaglavljena" u tranziciji, a da se sa druge strane mogao vidjeti i određeni napredak.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.