NavMenu

Plan privatizacije i finansijski plan agencije za privatizaciju u 2007. godini

Izvor: seebiz.net Petak, 29.12.2006. 14:35
Komentari
Podeli

Nakon razmatranja, Vlada je dala saglasnost na Plan privatizacije i Program rada Federalne agencije za privatizaciju, kao i njen Finansijski plan za 2007. godinu. U Planu privatizacije u narednoj je godini predviđena tenderska prodaja za nekoliko kompanija.

Planirano je da će u drugom kvartalu 2007. godine, nakon obrade podataka, biti prodan sarajevski "Energoinvest" za koji je otvoren javni poziv za prodaju 147,8 9 miliona KM državnog kapitala. U isto vrijeme planirana je i prodaja "Hidrogradnje" d.d. Sarajevo za koju je javni poziv za prodaju 47,4 miliona KM državnog kapitala objavljen 13. oktobra ove godine.

Tenderska prodaja u narednoj godini, odnosno u drugom kvartalu, je planirana i za "Aluminij" d.d. Mostar, dok će za "UNIS" d.d. Sarajevo u istom periodu biti objavljen tender, nakon korekcije Programa privatizacije i Početnog bilansa. Uz prodaju državnog kapitala od 32,4 miliona KM neposrednom pogodbom, moguća je i prodaja po uslovima male privatizacije.

Za "Fabriku duhana Mostar" d.d. Mostar u toku su aktivnosti na dokapitalizaciji. U slučaju njenog neupjeha, planirano je usvajanje korigovanog Početnog bilansa i objava tendera u prvom kvartalu naredne godine za prodaju 12,7 miliona KM državnog kapitala.

Predmet tenderske prodaje u narednoj godini će biti i državni kapital u "Soda so-holdingu" d.d. Tuzla u iznosu od 7,16 miliona KM, Tvornici kartona i ambalaže "TKA" d.o.o Cazin ( 4,9 miliona KM) i "Šipad export-import" d.d. Sarajevo ( 8,4 miliona KM ) u kojem se vodi sudski spor oko Luke Šibenik.

Planom privatizacije predviđeno je da se metodom prodaje dionica na berzi ili tenderom proda državni kapital u "Sarajevo-osiguranju" d.d. Sarajevo, "Fabrici duhana Sarajevo" d.d. Sarajevo, "Interšpedu" d.d. Sarajevo i "Bosnalijeku" d.d. Sarajevo, dok je za "Krivaju" – Zavidovići, "Hepok"- Mostar, "KTK" – Visoko i "Željezaru" – Zenica predviđeno da se plan privatizacije sačini nakon njihovog restrukturiranja.

U Finansijskom planu Agencije predviđeni su ukupni prihodi od 3,8 miliona KM u koje ulaze sredstva od prodaje preduzeća, naknada za učešće na tenderima, neposrednim pogodbama i aukcijama i iz ostalih izvora. Višak prihoda od 500 hiljada KM ostvaren u ovoj godini prenosi se u narednu godinu.

Planirani rashodi od 4,28 miliona KM su veći za 1,23 % nego u ovoj godini. Najviše će sredstava (46,36 % ) biti utrošeno za ugovorene i druge posebne stručne usluge i bruto plaće zaposlenih (39% ).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.