Izvor: Tanjug | Petak, 14.02.2014.| 09:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Svjetsko tržište nanomedicine 2016. godine vrijediće 129 mlrd USD

Svjetsko tržište nanomedicine u periodu do 2016. moglo bi biti udvostručeno u odnosu na 2011, te bi moglo da dostigne vrijednost od 129 mlrd USD na kraju tog perioda, pokazuju rezultati istraživanja francuske Agencije za lijekove. To tijelo ističe da je Francuska značajan akter na ovom tržistu, ali sa izvjesnim slabostima.
Tržište nanomedicine (medicinska primjena nanotehnologije) u 2011. procijenjeno je na 50,1 do 68 mlrd USD, a do 2016. očekuje se da njegova vrijednost poraste na 97 do 129 mlrd USD, što će predstavljati prosječnu godišnju stopu rasta od 14%.

U ovoj branši Francuska ima značajnu ulogu u svijetu, zahvaljujući, prije svega, Iatraživačkom centru "Minatek" iz Grenobla i Institutu "Galian" u Šatnej-Malabri, u pariskom regionu, kao i preduzećima povezanim s ovim centrima. Francuska raspolaže sa 30 preduzeća u ovom sektoru i jedan je od globalnih lidera u nanomedicini koja nudi efikasnije lečenje, ističe se u istraživanju.

Međutim, autori studije navode da francuski sektor nanotehnologije karakterišu izvjesne slabosti, kao što su nedovoljno jasno utvrđeni prioriteti i usitnjene investicije.

U tom kontekstu, ciljevi Francuske bi morali da budu - pospiješiti saradnju naučnih centara i industrije i naročito osnažiti investicije u ovu branšu, tim prije što druge velike evropske zemlje napreduju u ovoj oblasti, ističu stručnjaci.

Navode primjer Njemačke koja je evropski lider u nanomedicini i koja je u periodu od 2008. do 2011. brojala 19 preduzeća, da bi danas raspolagala sa 101 kompanijom aktivnom u ovoj branši. Velika Britanija je takođe zabilježila rast, sa 9 na 28 preduzeća specijalizovanih za nanotehnologiju u oblasti medicine.

Arsenal proizvoda namijenjenih liječenju koji su rezultat nanotehnologije, danas iznosi 230, uključujući i one koji su u razvoju. Od tog broja, 49 proizvoda plasirano je na tržište u 2013, što je rast za više od jedne trećine u odnosu na 2008, kada je komercijalizovano 36 takvih proizvoda.

S druge strane, 120 proizvoda nanomedicine trenutno je na kliničkom ispitivanju, od kojih većina (70) u domenu lečenja malignih bolesti. Slijede lijekovi protiv zaraznih bolesti (19).

Osim kacera i infektivnih bolesti, nanomedicina ima primjenu i u liječenju bolesti kostiju i kardiovaskularnih oboljenja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.