Izvor: Glas Srpske | Četvrtak, 13.02.2014.| 09:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Zavodu za radiologiju Kliničkog centra Banja Luka prvi put urađena perkutana drenaža apscesa

(Foto: b)

Perkutana drenaža apscesa pod kontrolom ultrazvuka i fluoroskopije, procedura koja pripada grupi nevaskularnih interventnih radioloških procedura, urađena je prvi put u Zavodu za radiologiju Kliničkog centra Banja Luka.

- Pacijent kome je urađena ova intervencija imao je lokalizovanu kolekciju gnoja u lijevom režnju jetre - istakli su u Kliničkom centru i naglasili da je ovaj pacijent postproceduralno zbrinut i praćen u Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju pod nadzorom doc. dr Milana Simatovića, a već poslije 24 časa otpušten je kući u dobrom stanju.

Naglasili su da perkutana drenaža apscesa podrazumijeva mali ubod igle u kožu preko koga se uvodi drenažni kateter u apsces ili bilo kakvu drugu patološku tečnu kolekciju pod kontrolom radiološkog modaliteta.

- Cilj ove intervencije je obezbijediti kontinuiranu drenažu tečne kolekcije gnoja i time izbjeći hirurški zahvat, čime se značajno smanjuje rizik za pacijenta - kažu u KC-u.

Kako su istakli, intervencija koja je rađena u lokalnoj anesteziji trajala je 30 minuta i protekla je bez komplikacija.

- Perkutana drenaža apscesa je najsavremenija interventna radiološka procedura za dijagnostički i terapijski tretman patoloških tečnih kolekcija koja će se od sada izvoditi kao standardna procedura u Zavodu za radiologiju Kliničkog centra Banja Luka - istakli su u KC-u i dodali da su ovom procedurom značajno smanjeni troškovi liječenja pacijenata, kao i vrijeme boravka u bolnici.

Intervencija

U Kliničkom centru su rekli da je ovu intervenciju uradila interventni radiolog dr Vanja Soprenić specijalista, uz pomoć radiološkog tehničara Miće Šarića, medicinske sestre Ljubice Latinović, PACS administratora Nebojše Vulina i načelnika Zavoda za radiologiju Kliničkog centra Banja Luka mr. dr Saše Vujnovića.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.