NavMenu

Nova tehnologija i hibridi za bolje prinose u Semberiji

Izvor: eKapija Srijeda, 12.02.2014. 15:15
Komentari
Podeli
Savremena tehnologija proizvodnje ratarskih kultura i nove sorte pšenice i hibrida kukuruza neophodni su da bi se postigao veći kvalitet proizvoda i pospješio prinos, ocijenjeno je danas u Bijeljini na stručnom predavanju za poljoprivredne proizvođače Semberije, prenosi "Capital".

Načelnik gradskog Odjeljenja za poljoprivredu Predrag Jović rekao je novinarima da treba pronaći način za podizanje prinosa i kvaliteta i da će s tim u vezi ova edukacija biti nastavljena.

On ističe da je neophodno da svaki poljoprivredni proizvođač iskoristi zimski period za ovu vrstu edukacije i spremno, prateći naučna dostignuća u oblasti agrara, pristupi proljećenoj sjetvi.

- Poljoprivrednici su spremni da primjene nove tehnologije, jer su svjesni da bez toga nema napretka i prinosa koji bi plasirali na sve zahtjevnije tržište. Bez kvaliteta oni svoje proizvode ne mogu prodati, a bez nauke ne mogu dobiti kvalitet - rekao je Jović.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije, Savo Bakajlić, kaže da će savjetovanje o primjeni nove tehnologije i novih vrsta hibrida dobro doći svim ozbiljnijim proizvođačima.


- Neophodno je da svi koji se misle ozbiljnije baviti ovim poslom budu u toku i prate nove sortimente na tržištu, a predavači sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo pomogli su nam pred proljetnu sjetvu sa savjetima - rekao je Bakajlić.

On je dodao da su hibridi i sjemena o kojima je danas bilo riječi otporniji na sušu i na velike klimatske promjene.

Predavanje o poljoprivredi organizovalo je gradsko Odjeljenje za privredu i poljoprivredu u saradnji sa Udruženjem sela Semberije.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.