NavMenu

Dostavljena dokumentacija za rekonstrukciju centralnog medicinskog bloka Kliničkog centra Banja Luka

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 11.02.2014. 16:07
Komentari
Podeli
(Foto: kc-bl.com)
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dostavilo je danas tendersku dokumentaciju za realizaciju projekta rekonstrukcije i opremanja centralnog medicinskog bloka Kliničkog centra Banjaluka na adrese pet kompanija, koje su ispunile sve kriterijume navedene u pozivu.

Dokumentacija je dostavljena kompanijama "Vamed" iz Austrije, "Metrostav" iz Češke, "JV OHL ŽS i OH" iz Češke i Španije, "JV CMB end Unieko" iz Italije i Srbije, te "Bujge batiman enternasional" iz Francuske.

Ove kompanije su svojevremeno prošle proces predkvalifikacije, što znači da su ispunile sve kriterijume navedene u pozivu, odnosno imaju kapacitete i mogu izaći u susret svim zahtjevima jednog od najkompleksnijih projekata u zdravstvu, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Zbog obima tenderske dokumentacije kompanijama će biti ostavljen rok od 12 sedmica da dostave svoje tehničke i finansijske ponude.

Rok za podnošenje ponuda je 7. maj, kada će biti i otvorene, nakon čega će ih tim za implementaciju projekata, koji će imenovati Vlada Republike Srpske, pregledati i sprovesti izbor najpovoljnijeg ponuđača.

Evropska investiciona banka, iz čijih sredstava se projekat finansira, dala je saglasnost na tendersku dokumentaciju.

Procijenjena vrijednost projekta je oko 63 mil EUR u neto iznosu. Ovaj iznos će biti uvećan za troškove koje će imati kompanije u sprovođenju projekta, kao i za PDV.

Projektom je predviđena sanacija, adaptacija i reorganizacija centralnog medicinskog bloka, izgradnja novog sjevernog krila, kao i nabavka opreme, na ukupno oko 58.751 m2.

U objektu centralnog medicinskog bloka u funkciju će biti stavljene etaže stacionara koje do sada nisu bile završene u građevinskom smislu, a tehnička etaža će biti reorganizovana i stavljena u funkciju cijelog objekta.

Etaže stacionara, koje su sada u upotrebi, biće kompletno sanirane i adaptirane, odnosno biće urađena nova termoizolaciona fasada, koja će zadovoljiti nove standarde energetske efikasnosti objekta i sanacija krova, dok će fasadni prozori i vrata biti zamijenjeni.


U skladu sa novim funkcionalnim rješenjima centralnog medicinskog bloka postojeće etaže u prizemlju, suterenu i na prvom spratu će, takođe, biti sanirane, reorganizovane i adaptirane.

Sanacija podrazumijeva i zamjenu svih instalacija u objektu - elektroinstalacija, računarskih, vatrodojavnih, vodovodnih, kanalizacionih, kao i instalacija grijanja i ventilacije.

Osim toga biće postavljen novi sistemi medicinskih gasova, a u bolesničkim sobama i novi sistemi za komunikaciju između pacijenata i osoblja.

Novi objekat sjevernog krila, veličine oko 17.388 m2, biće izgrađen na mjestu na kome se sada nalazi nezavršena betonska konstrukcija.

U ovom objektu biće smješteno 12 operacionih sala, Centralna jedinica za sterilizaciju, Centar za urgentnu medicinu i Patologija.

Na ovaj način biće omogućeno da se hirurgija iz centra grada preseli u nove prostorije Kliničkog centra na Paprikovcu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.