NavMenu

Strazburška deklaracija obavezala Evropsku uniju da snažnije podrži socijalna preduzeća

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 10.02.2014. 15:37
Komentari
Podeli

Sa konferencijeSa konferencije
Socijalna preduzeća predstavljaju značajan motor društvenog i ekonomskog razvoja širom Evrope, i kao takva moraju dobiti veću podršku, zaključak je konferencije koju je Evropska komisija sredinom januara održala u Strazburu. Glavni rezultat konferencije je Strazburška deklaracija koju je inicirao Evropski komitet za zapošljavanje, društvene afere i inkluziju. Ta deklaracija, koju su učesnici konferencije usvojili, predstavlja strateški dokument koji definiše prioritete i preporuke za delovanje Evropske komisije i Evropskog parlamenta u ovoj oblasti, kažu u beogradskoj organizaciji "Smart kolektiv", koja je učestvovala na konferenciji.

Događaj "Socijalni preduzetnici: Iznesite svoje mišljenje" okupio je socijalne preduzetnike, predstavnike organizacija koje se bave razvojem socijalnog preduzetništva kao i predstavnike vlada i evropskih institucija iz cijele Evrope. Na konferenciji su učestvovali i visoki evropski zvaničnici koji su inicirali donošenje Strazburške deklaracije i koji su zaslužni za integrisanje socijalnog preduzetništva u dokumenta i strategije EU - potpredsjednik Evropske komisije Antonio Tajani, predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, evropski komesar za unutrašnje tržite Mišel Barnije i Laslo Andor, komesar Evropske komisije za zapošljavanje, društvene afere i inkluziju.

"Smart kolektiv" je, uz još 2.000 učesnika konferencije iz 70 zemalja, učestvovao je u definisanju koraka koje Evropska komisija mora da preduzme, kako bi podržala i osnažila razvoj socijalnih preduzeća.

Učesnici konferencije složili su se da je Evropi potreban novi model ekonomskog i društvenog razvoja, koji će biti pravičniji, inkluzivniji i održiviji. U doba ekonomske krize i izazova kao što su starenje populacije, rastuća nezaposlenost mladih, klimatske promjene i rast nejednakosti, Evropi je potrebno više socijalnih preduzeća - zaključeno je na konferenciji. Socijalna preduzeća prepoznata su kao biznis model 21. vijeka koji odgovara na finansijske, društvene, kulturne i ekološke potrebe zajednice u kojoj posluje. Socijalni preduzetnici širom svijeta danas nude rješenja za opšte probleme - oni stvaraju poslove, nude inovativne proizvode i usluge na tržištu i promovišu održiviju ekonomiju.

Politički lideri složili su se da postoji potreba za velikom promjenom.

- Ekonomija nije sredstvo za bogaćenje nekolicine, već za postizanje pravičnosti za sve - istakao je Martin Šulc predsjednik Evropskog parlamenta.

Komesar Evropske komisije Mišel Barnije poručio je da:

- Strazburška deklaracija potvrđuje koji su ključni koraci za razvoj novog modela evropskog rasta, i ona treba da inspiriše predstavnike evropskih institucija, država i zajednica da sklapaju partnerstva koja će omogućiti održiviji i inkluzivniji rast u Evropi u narednim godinama.

Pogledajte Strazburšku deklaraciju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.