Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 10.02.2014.| 14:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2013 - Investicije u oblasti ENERGETIKE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2013. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podijelimo sa vama.

Projekti su podjeljeni u 12 kategorija, a ovog puta vam predstavljamo najzanimljivije projekte u kategoriji ENERGETIKA.

Prvih mjeseci ove godine stižu analize koliko su iznosila ukupna ulaganja u BiH u 2013. I ubjedljivo prvo mjesto drže investicije u energetiku, a prognoze kažu da će tako biti i narednih godina. Razlog leži u velikim projektima čija je realizacija u toku ili tek treba da počne. Trasa gasovoda Južni tok je formirana, u Stanarima radovi teku u punom jeku a megalomanska investicija u blok 7 TE "Tuzla" čeka glavnog igrača.

Gradnja vjetroelektrana u Hercegovini dobila je zeleno svjetlo, a ubrzo nas očekuju i prve vijesti o nalazištima nafte širom zemlje.

Struju će proizvoditi i male hidroelektrane kojih je sve više.

Da vidimo šta sadrži naša lista.

O njemu se pričalo tokom cijele godine, a biće top tema i u godinama ispred nas – Južni tok, koji je zauzeo ubjedljivo prvo mjesto. Jasno je da je ovaj gasovod strateško pitanje za RS, a iako za FBIH to nije, taj entitet kaže da neće zaustaviti aktivnosti RS. Premijer FBiH Nermin Nikšić je rekao da je njima ipak prioritet gasovod Zenica-Brod i da će raditi na tome. S druge strane, EU traži jasnu energetsku politiku naše države. Nedavno je Brisel objavio da odredbe Nacrta sporazuma Rusije i Savjeta ministara u vezi sa Južni tokom krši zakon Evropske energetske zajednice, što su demantovali iz preduzeća "Gas res" tvrdeći da taj document nije nikad predate zajednici.

TE "Tuzla"
TE "Tuzla"

Krajem novembra počela je izgradnja kraka ovog gasovoda kroz Srbiju, a predsjednik Milorad Dodik je rekao da bi RS sa tim počela u septembru ove godine. Utvrđena okvirna trasa Južnog toka kroz RS išla bi od granice sa Srbijom, preko Bijeljine, Brčkog, Doboja, Laktaša, Banja luke, Prijedora do Novog Grada, sa mogućim konekcijama prema FBiH. Kako su prenijeli mediji, gasne elektrane kapaciteta po 250 megavata najvjerovatnije bi bile izgrađene u Prijedoru i na području Bijeljine, dok bi Banja Luka dobila toplanu na gas snage 150 megavata, koja bi trebalo da bude izgrađena do 2017. godine.

Dio po dio opreme stiže u Doboj, za igradnju termoelektrane "Stanari", koja je zauzela drugu poziciju.

Glavni izvođač radova je kineska firma "Dongfang Electric Corporation Chengdu", a učestvuju i domaće firme: "MD Perić" iz Bijeljine, "Građ-prometom" iz Doboja, "Kors" iz Laktaša, Eling" i "Graditelj" iz Teslića, "Elnos" iz Banja Luke i "Gradip" iz Prnjavora.

Termoelektrana "Stanari" biće puštena u komercijalni rad tokom prve polovine 2016. godine, a prvo potpaljivanje peći očekuje se krajem 2015.Po završetku izgradnje termoelektrana će upošljavati oko 850 radnika.

Treće mjesto pripalo je još jednoj termoeletrani, tačnije bloku 7 u Tuzli, opisanoj kao najveća posleratna investicija u BiH.

- Značaj ove investicije ogleda se u tome da ćemo osigurati plasman rudnika tuzlanskog bazena, kontinuitet rada 5.000 rudara koji tamo rade, da ćemo i dalje biti energetski neovisni i da ćemo investicijom u Blok 7 osigurati zamjenske kapacitete u termoelektrani – kazao je Grabovica prošlog ljeta "Avazu".

TE "Tuzla"
TE "Tuzla"

Ponude za projektnog partnera na ovom projektu su poslali kompanija "Hitachi" iz Japana te dva konzorcija: jedan čiji je lider "Cobra" iz Španije, a čine ga i "MVM Ovit" iz Mađarske, "Toshiba" iz Japana i "Rafaco" iz Poljske, te drugi koji čine "China Gezhouba Group" i kompanija "Guandong Electric Power Design", pisao je "Avaz". Konačan izbor partnera trebalo bi da bude potvrđen u martu ove godine.

Nevesinje i Bileća prate aktivnosti na dugoočekivanoj hidroelektrani "Dabar", koja se nalazi na četvrtom mjestu. Poslednje informacije kažu da će za mjesec dana biti gotov projekat dovodnog tunela i da će radovi na tom tunelu početi krajem ove godine.

Sedamdeset odsto osnivačkog kapitala za koncesiono preduzeće HE "Dabar" obezbjeđuje preduzeće "Hidroelektrane na Trebišnjici", a 30% "Elektroprivreda Republike Srpske".

Na petoj poziciji je projekat istraživanja nalazišta nafte u Posavini i Semberiji, u što je uloženo više desetina miliona maraka, a sve to opet je u vezi sa priključenjem na gasovod Južni tok.

Inače, sprovedena su regionalna geofizička ispitivanja na teritorijama opština Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Prijedor, Oštra Luka, Banja luka, Čelinac, Laktaši, Doboj, Prnjavor, Lopare, Ugljevik, Bijeljina i Zvornik. Stariji podaci kažu da ovdje ima oko 50 miliona tona nafte.

Početkom godine NIS je otvorio prvu pumpu u BiH, u Laktašima, a prema interesovanju naših čitalaca, ova investicija našla se na šestom mjestu.

NIS je u BiH kupio mrežu od 28 benzinskih pumpi od austrijske kompanije OMV, a posjeduje i benzinske stanice u Rumuniji i Bugarskoj. Širenje mreže benzinskih stanica omogućiće NIS-u veću prodaju goriva "evro 5" kvaliteta iz "Rafinerije Pančevo".

(Foto: Energy-eastern.eu)

Na sedmoj poziciji su tri mini hidroelektrane koje dobijaju Zavidovići, a investitor je firma "EBH" iz Sarajeva. U slivu rijeke Gostović proizvodiće se struja na tri hidrocentrale snage od 945 KW, 714 KW i 921 KW.

Struju iz obnovljivih izvora energije dobija i Stolac. Naime, fotonaponsku elektranu vrijednu 2 mil EUR kod Hodova gradi firma "Solar star", a ovoj investiciji je pripalo osmo mjesto. Osim Stoca, ta firma pustila je u rad dvije solarne elektrane i u Bugojnom.

Hercegovačko sunce iskoristiće i drugi investitori, pa će takođe i Čitluk i Mostar dobiti solarne elektrane. Ako se krene sjevernije, dobiće je i Vogošća. Sve tri elektrane dospjele su na devetu poziciju.

Desetoplasirana investicija je mala hidroelektrana "Voljevac" na Vrbasu čiji je investitor firma "Paloč" iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Ta mala hidrocentrala imaće snagu od 1 MW.

Na jedanaestoj poziciji je nevesinjski vjetropark vrijedan 150 mil KM. Vlada RS je u firmi "Eol prvi" u oktobru 2012. dala koncesiju na 30 godina za izgradnju vjetroparka na lokalitetu Trusine, ukupne instalisane snage 51 megavat.

Dvanaesto mjesto drži Zenica, koja dobija toplanu-elektranu vrijednu 250 mil EUR, a gradiće je Kinezi.

Travnička firma "Lahor" gradiće vjetroelektranu u toj opštini, pa se to ulaganje od 65 mil EUR prema interesovanju naših čitalaca našlo na trinaestom mjestu.

Na četrnaestoj poziciji je Cazin, koji dobija svoju prvu fotonaponsku elektranu, a listu na petnaestom mjestu završava vjetropark Podveležje.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji ENERGETIKA i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju, u kategoriji NEKRETNINE, ZDRAVSTVO, TRGOVINSKI CENTRI, TURIZAM, POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA, SPORT, TELEKOMUNIKACIJA i IT, INDUSTRIJA i SAOBRAĆAJ?

Firme:
eKapija.com Beograd
GAS - RES d.o.o. Banja Luka
Vlada RS Banja Luka
Vlada FBiH Sarajevo
EFT-Rudnik i termoelektrana Stanari d.o.o.
KORS d.o.o. Laktaši
GRAĐ-PROMET d.o.o. Doboj
BN TRADE d.o.o. Bijeljina
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Banja Luka
GRADIP a.d. Prnjavor
ELNOS BL d.o.o. Banja Luka
GRADITELJ a.d. Teslić
ELING-INŽINJERING d.о.о. Teslić
HE Dabar d.o.o. Trebinje
Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo
Jadran - Naftagas d.o.o. Banja Luka
Ministarstvo energetike i rudarstva RS
J.P. Elektroprivreda BiH d.d. - Elektrodistribucija Zenica
Općina Zavidovići
EBH d.o.o. Sarajevo
ERS MHE d.o.o. Banja Luka
SOLAR STAR d.o.o. Bugojno
Elektroprivreda Republike Srpske a.d. Trebinje
TOTAL CONCEPT d.o.o. Sarajevo
ELEKTRO TEST d.o.o. Sarajevo
Energetic - electronic d.o.o. Čitluk
PALOČ d.o.o. Gornji Vakuf-Uskoplje
TEHEL d.o.o. Sarajevo
ROSE - WOOD d.o.o. Gornji Vakuf
Eol prvi Nevesinje
PIKSEL d.o.o. Cazin
TST d.o.o. Tuzla
LAHOR Travnik
Tagovi:
ekapija retrospektive
ekapija retrospektive investicija
retrospektiva investicija
retrospektiva investicija u energetiku
investicije u energetiku
gasovod Južni tok
Milorad Dodik
Nemrin Nikšić
Evropska energetska zajednica
krak gasovoda Južni tok
Južni tok u RS
trasa Južnog toka kroz RS
gasne elektrane
Toplana Banja Luka
termoelektrana Stanari
Stanari
termoelektrana Tuzla
Elvedin Grabovica
blok 7 TE Tuzla
TE Tuzla
hidroelektrana Dabar
Dabar
nalazišta nafte u Posavini i Semberiji
Posavina
Semberija
nafta u RS
nalazišta nafte u RS
eksploatacija nafte
NIS pumpe
rijeka Gostović
mini hidrocentrale
mini hidroelektrane
male hidroelektrane
male hidrocentrale
hidrocentrale na Gostoviću
struja iz obnovljivih izvora
fotonaponske elektrane
solarne elektrane
solarna elektrana
solarna energija
solarne elektrane u Stocu
solarne elektrane Bugojno
solarne elektrane Čitluk
solarne elektrane Mostar
solarna elektrana Vogošća
mala hidroelektrana Voljevac
mala hidrocentrala Voljevac
male hidroelektrane na Vrbasu
rijeka Vrbas
vjetropark Nevesinje
vjetropark Trusine
energija vjetra
Toplana elektrana Zenica
vjetroelektrana u Travniku
fotonaponska elektrana Cazin
vjetropark Podveležje
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE