Izvor: eKapija | Petak, 07.02.2014.| 17:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2013 - Investicije u oblasti SAOBRAĆAJA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2013. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podijelimo sa vama.

Projekti su podjeljeni u 12 kategorija, a ovog puta vam predstavljamo najzanimljivije projekte u kategoriji SAOBRAĆAJA.

Proteklu godinu obilježila su krupna infrastrukturna ostvarenja u BiH. Koridor 5C, put preko prevoja Čemerno i autoput Banjaluka-Prnjavor-Doboj pokazali su se kao najznačajniji projekti u saobraćajnoj komunikaciji BiH na koje je javnost, kao i naši čitaoci, reagovala sa velikim interesovanjem. Preko prevoja Čemerno se, uprkos skeptičnosti, uveliko saobraća, dok će se na konačnu finalizaciju druga dva značajna projekta sačekati u godinama ispred nas.

Krenimo redom.

Izgradnja Koridora 5C svakako je najznačajniji i najkapitalniji saobraćajni projekat naše zemlje, čiju realizaciju nestrpljivo očekuju svi žitelji u BiH, te je zazuzeo prvo mjesto na skali najčitanijih investicija. Gradi se postepeno, izvođači radova su 80% domaće firme, a ukupna dužina iznosi 336 kilometara. Završetak radova planiran je za kraj 2017. godine, ali sve su prilike da će se zbog novca i tenderskih procedura rok morati probiti.

Na najznačajanijrm putnom pravcu u BiH koji prolazi od rijeke Save do Jadranskog mora, u 2013. otvorena je poddionica autoputa Bijača-Kravice koja je koštala 56 mil KM. Otvorena je takođe i granični prijelaz Bijača. Počela je izgradnja 9km duge dionice Odžak-Svilaj, investicija vrijedna 61 mil EUR, a budući izgled mosta u Počitelju izabrali su sami građani. Inače, most će se naći na dionici Počitelj-Zvirovići dugom 11 km, za čije finansiranje je EIB izrazila spremnost, a dionica je trenutno u fazi izrade glavnog projekta.

Počitelj
Počitelj (Foto: Jpautoceste.ba)

Sredinom ove godine počinje i izgradnja poddionice Klopče-Drivuša, na dionici Donja Gračanica-Kakanj. Za radove vrijedne 38,5 mil EUR zainteresovani su i Kuvajćani.

Pojava klizišta, saniranje istih, dodatna ulaganja, probijanje rokova za završetak radova – brojni problemi pratili su rad na izgradnji dionice preko prevoja Čemerno. Međutim, sve nedaća su zaboravljena uspješnim otvaranjem 9,5 km puta u avgustu 2013, što se se našlo na drugom mjestu.

U okviru jednog od najzahtjevnijih graditeljskih poduhvata, koji je počeo u septembru 2008. godine, urađen je najduži tunel u BiH, dug 2.109 metara, kraći tunel, nekoliko malih mostova, te vijadukt, dužine 409 metara i visine oko 40 metara.

Zbog složene geološke građe terena, uticaja podzemnih voda i pojave klizišta, vrijednost izgradnje te dionice povećana je sa sa 72 na 85 mil KM, a razlika od 13 mil KM otišla je na teret izvođača radova - kompanije "Integral inženjering" iz Laktaša. Izgradnjom ovog puta saobraćajna komunikacija preko Čemernog skraćena je za oko pet kilometara i predstavlja najkraću vezu ovog dijela RS sa Srbijom i Crnogorskim primorjem.

Trećeplasirana investicija je jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata za RS, autoput Banja Luka-Prijedor-Doboj dug oko 100 km, čijom će izgradnjom biti omogućeno povezivanje autoputa Gradiška - Banja Luka s Koridorom 5C.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović, najavio je krajem januara da je sve spremno za početak gradnje druge dionice autoputa od Prnjavora do Banje Luke, a potpisivanje ugovora sa "Integral inženjering"-om i skopskim "Granit" -om očekuje se krajem februara. Najavljeno je da će završetak prve dionice najavljeno da će biti okončan za dvije godine, a druge dionice tri godine nakon potpisivanja ugovora. Izgradnju kompletnog autoputa finansira EBRD, EIB i Vlada Republike Srpske.

XII transverzala
XII transverzala (Foto: Tzi.ba)

Jedan od najvažnijih sarajevskih infrastrukturnih projekata - XII transverzala dužine 5 km našla se na četvrtom mjestu najčitanijih investicija i mogla bi biti završena u julu ove godine, šest godina od početka radova. Trasa XII transverzale počinje neposredno ispred mosta na rijeci Miljacki, i nastavak je Lota 2b Sarajevske obilaznice. U okviru nje su i radovi na Stupskoj petlji. XII transverzala imaće po dvije trake u oba pravca i isključenja na Gradsku longitudinalu.

Sredinom jula iz JP "Autoceste FBiH" je rečeno da će Sarajlije zaobilaznicu dobiti polovinom 2014. Poslednju dionicu izgradiće domaći konzorcijum "ŽGP" i "Euro-Asfalt". Izgradnjom dionice Butila – Vlakovo steći će se uslovi za konačan završetak gradnje sarajevske zaobilaznice, ali i povezivanje čitave dionice koridora 5C od Tarčina do Zenice.

Na petom mjestu je prevoj Karaula, preko kojeg bi Tuzla imala bolju povezanost sa Sarajevom i uključenje na autoput. Planirano je da uređenje prevoja košta 60 mil KM i da se radovi završe tokom ove godine.

Prema interesovanju naših čitalaca, priča o potencijalima tuzlanskog aerodroma zauzela je šestu poziciju. Tuzlanski aerodrom ima više od 160 hektara zemljišta,a kako su čelni ljudi ovog preduzeća rekli, postoji mogućnost proširenja kapaciteta na dodatnih 80 hektara. Uz to, moguće je i poširenje postojeće piste za 1.000 m, jer jedino ova pista u BiH posjeduje potencijal za to.

(Aerodrom u Tuzli)

Sedmo mjesto drži saga o Pelješkom mostu – hoće li se graditi ili će se iznaći drugo rješenje. Naša strana ostaje pri stavu da se mora sačuvati nesmetani pristup otvorenom moru.

- Pelješki most je definitivno ispao najbolja varijanta povezivanja dubrovačkog primorja s ostatkom Hrvatske i na nama je sada da ubrzano krenemo u pripremu kompletne feasibility studije za taj projekt i da ga ponudimo Europskoj komisiji te ispregovaramo moguće sufinanciranje iz EU fondova - izjavio je u januaru predsjednik Vlade Hrvatske Branko Grčić.

U narednom period ostaje da se vidi šta će reći Evropska komisija.

Otvaranje prelaza Bijača, koje je upriličeno 30. juna prošle godine, našlo se na osmom mjestu. Time se stekao uslov da BiH izvozi proizvode i na ovom kraju države. Radovi su koštali 8 mil KM, a prelaz između ostalog, ima pet ulaznih i pet izlaznih traka, dva carinska terminala, čvrste objekte za carinsku službu, graničnu policiju i inspekcijske službe, vlastiti energetski blok, kao i objekte za detaljan pregled vozila.

Građani Sarajeva se nadaju da će tokom ove godine biti završena i Južna longitudinala, a radove izvodi mostarski "HP Investing". Ova investicija na devetom mjestu naše liste podrazumijeva proširenje saobraćajnice za dvije nove trake, tako da će u konačnici biti izgrađene četiri saobraćajne trake, po dvije za svaki smjer kretanja širine 3,25 metara. Radiće se i dvije pješačke staze široke po tri metra, te dvije biciklističke staze široke po metar i po.

RS i Srbija će se povezati mostom Bratunac-Ljubovija, a to prekogranično ulaganje dospjelo je na desetu poziciju. 50% radova biće završeno u 2014. godini, dok će ostalo biti završeno u 2015.

Opet se vraćamo na koridor 5C i tunel "Vijenac", ili kako mu je drugi naziv "1. mart". Na našoj listi on drži jedanaesto mjesto, a biće to jedan od najsavremenijih tunela u ovom dijelu Evrope.

Prati ga, na dvanaestom mjestu, Vlašić, koji će zahvaljujući vlasniku "FIS"-a Peru Gudelju dobiti avionsku pistu, I to na najvećoj nadmorskoj visini na Balkanu.

Za autoput Banja Luka-Mlinište Kinezi su dostavili idejno rješenje, a ta moguća investicija zauzela je trinaestu poziciju.

Na pretposlednjem mjestu, četrnaestom se našao granični prelaz Gradiška, a listu zatvara autoput Doboj Žepče.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji SAOBRAĆAJ i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju, u kategoriji NEKRETNINE, ZDRAVSTVO, TRGOVINSKI CENTRI, TURIZAM, POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA, SPORT, TELEKOMUNIKACIJA i IT, i INDUSTRIJA?

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE