NavMenu

Dugovi u privredi BiH 25 mlrd KM - Država duguje ogroman novac privrednicima

Izvor: Nezavisne novine Petak, 07.02.2014. 08:56
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
Ukupna unutrašnja dugovanja u privredi BiH dostigla su 25 mlrd KM, procjena je Spoljnotrgovinske komore BiH.

Direktor Instituta za edukaciju u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Duljko Hasić kaže da je ovo alarmantan podatak i uzrok hronične nelikvidnosti koja guši privredu.

- Skoro sa sigurnošću se može reći da bi gotovo polovina preduzeća u BiH poslovanje mogla okončati stečajnim postupkom ili likvidacijom ukoliko bi se striktno primijenio Zakon o stečaju - kazao je Hasić i dodao da država, kao najveći potrošač, duguje ogroman novac privrednicima.

Hasić je istakao da privrednici veoma teško naplaćuju potraživanja čak i kada se odluče na podnošenje tužbi.

- Sudski sporovi traju po nekoliko godina tako da je naplata tim putem izuzetno mala, jer mnoge firme u tom periodu odlaze u stečaj - kazao je Hasić.

Portparol Privredne komore RS, Vladimir Blagojević, kaže da će tačne podatke o dugovanjima unutar privrede RS imati nakon što sva preduzeća predaju završne račune, ali da je očigledno da je problem nelikvidnosti i dalje veoma izražen.

- To je jedan od osnovnih problema u privredi. Takođe izražen je i pad obrtnog kapitala, o čemu govori i povećan broj blokiranih računa. Očekujemo da će se u što skorije vrijeme u parlamentarnoj proceduri naći zakon o multilateralnoj kompenzaciji koji će omogućiti prebijanje dugovanja - kazao je Blagojević.

On je istakao da je neophodno da se što prije donese i zakon o rokovima za izmirenje novačnih obaveza između privrede i javnog sektora, ali i između samih privrednika.

- Smanjenjem rokova i njegovim zakonskim uređenjem riješio bi se jedan dio problema - naglasio je Blagojević.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, Predrag Zgonjanin, istakao je da rastu i unutrašnja i spoljna zaduženja i da je to veoma loš trend u privredi.

- Ta zaduženja ulaze u krug koji više neće biti moguće zatvoriti jer će mnoga preduzeća pasti. Ako je ta cifra zaista tolika, ona govori o totalnoj nelikvidnosti privrede - naglasio je Zgonjanin.

Prema podacima Privredne komore RS ukupna kratkoročna potraživanja privrede RS u 2012. iznosila su 4,3 mlrd KM i bila su veća za 14% u odnosu na 2011. godinu kada su bila 3,7 mlrd. Obaveze su u 2012. godini iznosile 14,76 mlrd KM, što je za 13,35% više nego u 2011. godini, kada su iznosile 13,02 mlrd KM.

Hasić je istakao da zakon o multilateralnoj kompenzaciji ne rješava problem u potpunosti, ali da bi doprinio rješavanju problema.

- Multilateralna kompenzacija može biti jedan od ključnih uzroka sive ekonomije, ali u ovom slučaju bi donekle riješila problem i smanjila iznos potraživanja - naglasio je Hasić.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta lista "Glas Srpske" od 06.02.2014.)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.