NavMenu

Vlada FBiH zadržaće većinsko vlasništvo u firmama namjenske industrije

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.02.2014. 16:17
Komentari
Podeli

(Foto: Fbihvlada.gov.ba)

Kako bi se obezbijedila transparentnost rada Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, ministar Erdal Trhulj još jednom je poželio da upozna javnost o potpisivanju Memoranduma o razumijevanju i strateškom partnerstvu između Vlade Federacije BiH i američke kompanije "Howell Maschine,Inc." u oblasti proizvodnje, razvoja i prometa naoružanja i vojne opreme.

Kako se navodi na sajtu ministarstva, Memorandum su potpisali premijer FBiH Nermin Nikšić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, te predsjednik i vlasnik kompanije "Howell Machine, Inc." David Howell.

"Howell Machine, Inc." u BiH je prisutna više od godinu dana i ima potpisane ugovore s preduzećima "Igman" iz Konjica i "Unis Ginex" iz Goražda, koji su značajno doprinijeli razvoju tih preduzeća, povećanju njihove proizvodnje i otvaranju novih radnih mjesta.

U tekstu potpisanog Memoranduma je navedeno da "strane saglasno potvrđuju dinjenicu da su sve fabrike i ostala postrojenja koja čine namjensku industriju Federacije s pravom trebaju biti i ostati resursi Federacije Bosne i Hercegovine, što Kompanija priznaje i nedvojbeno odituje da neće ni na kakav način tražiti, zahtijevati ili pokušavati da stekne vlasništvo nad tim resursima,izuzev ako to ne bude u interesu Vlade".

"Howell Machine, Inc.", sa sjedištem u Luistonu, država Idaho, američka je kompanija koja se bavi proizvodnjom, razvojem i prometom naoružanja, vojne opreme i drugih artikala odbrambenih tehnologija. Na tržištu Bosne i Hercegovine prepoznata je kao najveći pojedinačni kupac artikala iz proizvodnih programa namjenske industrije Federacije BiH. Riječ je o kompaniji koja je u 2013. zaključila ugovore u vrijednosti oko 65 mil EUR s konjičkim "Igman"-om i "Unis Ginex"-om iz Goražda, te donijela odluku o investiranju u proširenje kapaciteta za proizvodnju inicijalnih sredstava u "Unis Ginex"-u.

Potpisivanju su prisustvovali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH-Sektora nadležnog za izdavanje dozvola, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Vlade FBiH, međunarodnih organizacija i Federalne direkcije za namjensku industriju.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.