NavMenu

Znate li koje je najstarije vino na svijetu i kakvog je ukusa?

Izvor: Vino.rs Četvrtak, 06.02.2014. 13:41
Komentari
Podeli

Početkom trećeg milenijuma, svečano je na Siciliji, u sterilnim laboratorijskim uslovima otvorena amfora za čiji se sadržaj smatra da predstavlja najstarije "pitko" vino na svijetu.

Ova izdužena keramička vaza sa dvije lijepe ručke, zapremine tri litra, pronađena je na dnu mora, na dubini od oko dvadeset metara, sjeveroistočno od svetionika San Vito lo Capo na krajnjem sjeverozapadu Sicilije. Pretpostavlja se da je riječ o vinu porijeklom sa arapskog tla koje je u plavu grobnicu pohranjeno negdje sredinom XII veka. Nažalost, vino koje je na svjetlost dana izašlo poslijke više od sedam vijekova, nije namijenjeno degustaciji, već je presuto u brojne sudove i poslato na dalje analize.

Ipak, prisutni su izjavili da se najvjerovatnije radi o snažnom i slatkom vinu dobijenom od malvazije ili slične muskatne sorte, a da je tečnost po otvaranju amfore bila veoma bistra, te da je ubrzo poprimila tamno žutu boju. Amfora je bila zapečaćena drvenim zatvaračem koji je uklonjen skalpelom, a priču su dodatno učinili zanimljivom istoričari tvrdnjom da je ovo vino bilo dio tovara namijenjenog ljubiteljima vina sa sjevera Evrope ili onima u Engleskoj.

Iako bi nekako logično bilo da najstarije svjetsko "tekuće" vino potiče sa Bliskog istoka, ipak je nektar iz ove amfore tek novorođenče u odnosu na otkriće koje već nekoliko godina privlači najveću pažnju javnosti, prvenstveno nedoumicom da li ga treba otvoriti i probati. Naime, u vinskom odjeljku Pfalz Historical muzeja u Špejeru u Njemačkoj, već više od vijeka čeka da bude načeta flaša vina koju su zaboravili da otvore Rimljani negdje oko 325. godine Nove ere. Boca je otkrivena 1867. godine, prve analize urađene tokom Prvog svjetskog rat, a rezultati su pokazali da je najvjerovatnije riječ o lokalnom vinskom proizvodu. Ali, da li je ovo čukun-čukun vino pitko?

- Mikrobiloški posmatrano, ovo vino najvjerovatnije da nije pokvareno, ali vam garantovano ne bi donijelo nikakvo uživanje na nepcu, tvrdi kustos vinskog muzeja Ludger Tekampe i dodaje: - Nismo sigurni da li ga smijemo otvoriti, može li izdržati šok pri dodiru sa vazduhom?

Iako je divno izlivena žućkasto-zelenkasta boca, sa dva rukohvata u obliku delfina - otvorena, vino nije u opasnosti. Naime, na površini se nalazi čep od voska, ali i tanak sloj maslinovog ulja koji u potpunosti spriječava vazduh da prodre u vino, u kome, dokazano je, nema više ni trunke alkohola. Konačno, boca je pronađena u grobnici iz IV vijeka u kojoj su se nalazili sarkofazi muškarca i žene sa brojnim posudama ponuda za zagrobni svijet među kojima je bilo i ovo rimsko vino.

Takođe, u ovom muzeju se nalazi i najstarija puna boca vina u Njemačkoj, koja datira iz 1687 godine. Vrijedi vidjeti, zar ne?

A ukoliko se pitate koje je zaista najstarije vino na svijetu, čini se da je odgovor pronađen 2013. godine u Izraelu gdje su arheolozi u mjestu Tel Kabri otkrili vinski podrum u dvoranama drevne palate, tu gdje se nekada nalazila banket sala prije najmanje 3.700 godina. Tokom mjesec ipo dana grozničavog rada, iskopano je 40 ćupova, ukupne zapremine od oko 2.000 litara vina začinjenog medom, nanom, cimetom i drugim biljnim sredstvima koja nisu samo davala dodatne arome, već i čuvala tečnost od kvarenja.

U ćupovima nije pronađeno vino pošto su svi davno bili uništeni, vjeruje se, kao rezultat nekog katastrofalnog zemljotresa koji je do temelja sravnio i ovu, nekada velelepnu palatu.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.