NavMenu

Poljoprivrednici RS se boje registracije - Problem prave nedorečena prava i obaveze

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 05.02.2014. 12:49
Komentari
Podeli
Poljoprivrednici širom RS smatraju kako bi proces preregistracije gazdinstava na komercijalna i nekomercijalna mogao propasti, jer Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS nema jasne smjernice i ciljeve u vezi s ovim poslovima.

Kako kažu, u procesu koji je počeo u novembru prošle godine i dalje nisu jasno rastumačena njihova prava i obaveze, pa se zbog straha od nepoznatog malo ko od njih usuđuje upisati u registar. U resornom ministarstvu poručuju kako samo oni koji se preregistruju mogu očekivati subvencije za 2014. godinu.

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije, kaže kako za njega najveća nedoumica leži u doprinosima, pošto ne zna koliko će morati nakon izvršene registracije za njih da izdvaja novca.

- Nije dorečeno koliko će iznositi uplata za zdravstveno, a koliko za penzijsko-invalidsko osiguranje. Ovu stvar treba tačno definisati i bez ikakvih odstupanja. Nadam se da sve zajedno neće preći cifru od 130 KM, inače od registracije nema ništa - poručio je on.

Kako je rekao, ovo nije jedini problem za poljoprivrednike pošto većina njih nema jasnu predstavu šta se dobija ukoliko mu gazdinstvo postane komercijalno, a šta ako ostane nekomercijalno.

Isto mišljenje dijele i u Udruženju poljoprivrednih proizvođača i farmera RS, gdje kažu da u proces registracije neće ulaziti sve dok se pojedine stvari ne razjasne do detalja.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja, nada se da će po pitanju doprinosa ostati na snazi dogovor sa prošlim sazivom Vlade RS, na čelu s Aleksandrom Džombićem, a na osnovu kojeg se za doprinose plaćalo 123 KM, jer u suprotnom takođe neće da se registruju.

- Želimo da sve bude unaprijed jasno i riješeno, a ne da se registrujemo i da nam se naprave nameti koje nećemo moći iznijeti. Prije nego što se registrujemo očekujemo da se riješe sva sporna pitanja i da vidimo hoćemo li to uraditi. Kao udruženje smo i sami predlagali da treba da budemo registrovani i osigurani, ali u nekakvim normalnim granicama, u kojima možemo izdržati - poručuje Usorac, dodajući kako problem leži i u tome što se još ne zna da li može da se osigura samo nosilac gazdinstva ili i ostali članovi.

S druge strane, nisu zadovoljni ni u Asocijaciji poljoprivrednih udruženja Semberije (APUS), koji su o ovom pitanju u ponedjeljak održali konferenciju za medije u Bijeljini, kada su kao jedan od najvećih problema naveli komplikovanu proceduru same registracije.

Prema podacima koje su iznijeli, u RS je od početka procesa do danas preregistrovano iz nekomercijalnih u komercijalna gazdinstva tek 6.500 od ukupno 58.808 gazdinstava.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu kako se u posljednje vrijeme važnost uspostavljanja novog registra poljoprivrednih gazdinstava neobjektivno prikazuje, te kako se poljoprivrednici plaše procesa obnove registracije pri čemu se prepoznaje i djelovanje drugačijih interesa od interesa poljoprivrednih proizvođača, njihove proizvodnje i dohotka.

- Cilj obnove registracije poljoprivrednih gazdinstava jeste povećanje obima i kvaliteta poljoprivredne proizvodnje i neće biti velike razlike u subvencijama za komercijalna i nekomercijalna gazdinstva. Za sve poljoprivredne proizvođače koristi od procesa obnove registracije veće su od obaveza i u interesu njih i članova njihove porodice je da se registruju - kaže Bojan Kecman, portparol Ministarstva.

Kako je rekao, stručne službe Ministarstva su na terenu i aktivno rade na pojašnjavanju procedura upisa u registar, te dodao da proizvođači tu vrstu pomoći uvijek mogu očekivati.

- Svi poljoprivrednici koji se ne registruju narednih nedjelja i mjeseci imaće vremena da to urade tokom godine - kazao je Kecman.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta lista "Nezavisne novine" od 05.02.2014.)



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.