Izvor: Politika | Srijeda, 05.02.2014.| 12:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mobilne aplikacije zaviruju u imenik i fotografije

Vlasnici pametnih telefona s lakoćom plaćaju parking, koriste navigaciju ili se dopisuju sa prijateljima pomoću aplikacija, često nesvjesni da u tom procesu dijele mnogo ličnih podataka. Prije nego što preuzmu ove, najčešće besplatne programe, od njih se zahtjeva da daju različite dozvole da bi nesmetano koristili servis.

Lista zahtjeva je često dugačka i zbunjuje korisnike. "Facebook" između ostalog traži čitanje evidencije poziva i kontakata, direktno pozivanje brojeva, utvrđivanje lokacije i brisanje sadržaja memorijske kartice. "Google" traži čitanje kalendarskih događaja i povjerljivih informacija, direktno pozivanje brojeva telefona, slanje poruka e-pošte bez znanja vlasnika, slanje i čitanje SMS-a i još mnogo toga. Ali kao što na stranicama Interneta korisnici olako kliknu "slažem se" (I Agree) ne čitajući sitna slova uslova korišćenja, tako i na mobilnom telefonu bez mnogo razmišljanja daju odobrenja da se pristupa njihovim podacima. Zbog toga su i prije Snoudenovih otkrića o praćenju preko "Ljutih ptica", aplikacije važile za "džepnog špijuna".

Prije dvije godine aplikacija "Path" na "iPhone"-u je bez znanja korisnika uzimala podatke iz telefonskog imenika i postavljala ih na svoje servere. Namjera je bila da korisnicima kasnije pošalju informacije kada se neki od njihovih kontakata pojavi onlajn. Ista aplikacija je preko dozvole za utvrđivanje lokacije pristupala i svim fotografijama u telefonu, jer svaka sadrži metapodatke o tome gdje je nastala.

Stručnjaci za bezbjednost na Internetu upozoravaju korisnike da prilikom preuzimanja uključe zdrav razum. Ima logike da nam mapa traži lokaciju, ali može da djeluje čudno ako zahtjeva direktno pozivanje brojeva.

Stručnjaci za bezbjednost upozoravaju da na smartfonu, kao i na Internetu uopšte, ništa nije besplatno, jer sve plaćamo dajući podatke o sebi.

Većina odobrenja koje nam aplikacije traže ima veze sa reklamom (da mijenjaju sistemska podešavanja, da uzmu listu naloga sa uređaja, da utvrde lokaciju). Vlasnici servisa naplaćuju oglašivačima to što će zahvaljujući prikupljenim podacima njihov oglas pogoditi pravo u metu.

Četvrtina aplikacija prati lokaciju korisnika

Prošlogodišnje istraživanje jedne kompanije koja proizvodi antivirusni program sprovedeno na 260.000 besplatnih aplikacija pokazalo je da više od 25 odsto njih mogu da prate lokaciju korisnika kada su otvorene. Takođe, 13% aplikacija može da otpremi jedinstveni broj uređaja, omogućavajući vlasniku aplikacije da prati ponašanje korisnika kada koristi različite aplikacije. Oko 9% besplatnih aplikacija iz "Google" prodavnice može da čita kontakte, a 9,91% da prikuplja i otprema telefonske brojeve koji se nalaze u imeniku telefona. Svi ovi podaci najčešće nisu potrebni za funkcionisanje programa, ali ih programeri stavljaju da kasnije za nove verzije ne moraju ponovo da traže dozvole.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.