Izvor: eKapija | Srijeda, 05.02.2014.| 08:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Heroji svakodnevice - Otvoren regionalni konkurs za dizajnere "Young Balkan Designers 2014"

Kulturna organizacija "Mikser" iz Beograda u saradnji sa Hrvatskim dizajnerskim društvom i kulturnom organizacijom "Public Room" iz Makedonije raspisuje četvrti po redu konkurs "Mladi balkanski dizajneri 2014" ("Young Balkan Designers 2014"), saopšteno je iz "Miksera".

Konkurs je otvoren do 10. marta, a mogu se prijaviti osobe starosti do 35 godina koje dolaze iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Mađarske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Slovenije, Srbije i Turske, a prijave se vrše popunjavanjem onlajn formulara na sajtu www.ybd.mikser.rs.

Selekciju radova vršiće stručni žiri, kojim predsjedava svjetski priznati dizajner Konstantin Grčić.

Kako je navedeno u sopštenju, regionalna platforma "Young Balkan Designers" posvećena je identifikaciji, promociji i razvoju kreativnog potencijala Balkana u polju konceptualnog i industrijskog dizajna. Ovogodišnje izdanje odvija se pod sloganom "Heroji svakodnevice" ("Everyday heroes") i vidi dizajn kao katalizator društvenih promjena i podstiče dizajnerska rješenja kojima autori mogu da doprinesu zajednici i pojedincima u riješavanju njihovih problema.

Cilj inicijative "Young Balkan Designers" jeste da ujedini regionalnu dizajnersku scenu, približi je međunarodnom tržištu i ojača njen kreativni potencijal, dok istovremeno doprinosi obnavljanju multikulturalne saradnje na Balkanu.

Kao rezultat rasta i razvoja projekta, čiji novi koncept podrazumjeva dvogodišnji ciklus koji se sastoji od putujuće izložbe i edukacije i prakse za odabrane autore, dvije regionalne partnerske organizacije se pridružuju "Mikseru" u organizovanju i upravljanju "Young Balkan Designers" platformom. Mreža saradnje između ravnopravnih partnera – Hrvatskog dizajnerskog društva, "Public Room"-a iz Makedonije i "Mikser" organizacije iz Srbije, predstavlja značajnu novinu ovogodišnjeg projekta.

Selekciju radova vršiće međunarodni žiri kojim predsjedava renomirani industrijski dizajner Konstantin Grčić, koji projekat podržava od njegovog nastanka. Žiri će odabrati desetoro pobjednika, čiji će radovi biti predstavljeni u okviru pomenute jednogodišnje putujuće izložbe koja će gostovati na vodećim regionalnim dizajn manifestacijama, poput "Dana D" u Zagrebu, "Mikser festivala" u Beogradu, "One Design Week-a" u Plovdivu, "Skopje Design Week-a" u Skoplju, "Klaster Festivala" u Podgorici, "Tirana Design Week-a" u Tirani, Beogradskog sajma namještaja.

Autori najbolja tri projekta će dobiti priliku za dodatno stručno usavršavanje kroz radionice i praktične obuke, koje će biti organizovane u saradnji sa vodećim regionalnim dizajnerima i proizvođačima.

Organizatori najavljuju još jednu novinu – od ove godine za "Young Balkan Designers" kompletan vizuelni identitet i prateće komunikacione materijale rade najveći regionalni talenti iz oblasti grafičkog dizajna i vizuelnih komunikacija, što će istoimenu putujuću izložbu učiniti dodatno interesantnom, jer će na njoj, pored predstavljanja samih pobjednika konkursa, biti dostupna i dodatna prezentacija najboljih regionalnih talenata u oblasti arhitekture, dizajna i vizuelnih komunikacija.

Za ovogodišnju postavku zadužen je kreativni kolektiv "Numen for use", a vizuelni identitet konkursa, baziranog na nagrađivanom Balkan Sans fontu, potpisuju čuveni hrvatski dizajneri i tipografi – Nikola Đurek i Marija Juza.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.