Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 03.02.2014.| 18:04

RETROSPEKTIVA 2013 - Investicije u oblasti INDUSTRIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2013. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podjelimo sa vama.

Projekti su podjeljeni u 12 kategorija, a ovog puta vam predstavljamo najzanimljivije projekte u kategoriji INDUSTRIJA.

Od proizvodnje dijelova za automobilsku industriju, moguće eksploatacije ruda, preko industrijskog buma koji doživljava Goražde, do Tehnološkog biznis parka u Banjoj Luci, a uporedo s viješću da njemački "Henkel" počinje proizvodnju u BiH - najkraći opis investicija u domaćoj industriju koje su realizovane ili nas tek čekaju.

Lista je itekako šarenolika, učestvuju velike kompanije u BiH, a cilevi koji su zacrtali mogli bi da rezultuju većim izvozom i zapošljavanjima.

Krenimo redom.

Prvo mjesto pripalo je prvom elektromobilu koji je napravljen sa komponentama iz RS. Naime, konzorcijum firmi koji pravi dijelove čine "Jaksche", "Famos", "Kaldera", "Elas" i "Netkuem", a sve to pod vođstvom državnog preduzeća "Nikola Tesla".

Ideja za proizvodnjom inicirana je iz Njemačke, za potrebe prevoza u njihovim poštama. U planu je i proizvodnja malog električnog taksija, za koji su zainteresovani u regionu. U ponudi imaju četiri modela električnih automobila: dva teretna (sa otvorenom i zatvorenom karoserijom), putničko i taksi vozilo.

Inače, firma "Streetscooter" iz Ahena (Aachen) izabrala je preduzeće "Nikola Tesla" kao partnera u sprovođenju projekta pravljenja elektromobila. U RS se pravi 60% tih komponenti, čija je vrijednost 10.000 EUR po automobilu.

Jedan od najvećih izvoznika iz BiH, kompanija "Prevent" dospjela je na drugu poziciju. Naime, spremaju se da u Travniku počnu proizvodnju autopresvlaka za "Ford". Biće to još jedan dobar poslovni potez, nakon onoga iz 2012. u Goraždu, kada su i tamo pokrenuli pogon i primjenili nove standarde.

Kako je rekao u intervjuu za naš portal predsjednik Uprave "Prevent BH" Almir Jazvin, njihovo poslovanje se temelji na četiri stuba: širenje poslovanja u metalnom sektoru, konsolidacija poslovanja u segmentu proizvodnje materijala tekstila, proizvodnja komponenti za interijere u automobilima i društveno odgovorno poslovanje.

"Prevent" je, inače, partner u proizvodnji autopresvlaka, kože, tekstila, kočionih diskova i struktura za sjedišta za kupce poput "Volkswagen" koncerna, "Mercedes"-a, "BMW"-a, "Seat"-a, "Opel"-a...

Veliko interesovanje naši čitaoci su usmjerili ka Tehnološkom biznis parku u Banoj Luci i tamošnjima aktivnostima, te se ta priča našla na trećem mjestu. "eKapija" je već u maju objavila da su "Messer" i Framag" zainteresovani da ovde zakupe prostor, a kasnije je nam u ime "Messera" to potvrdio generalni direktor Valentin Ilievski, navodeći šta će sve tamo pokrenuti.

Sama realizacija pokrenula se kada je imovina preduzeća "Unis valjaonica HVT" prodata gradu Banja Luci za 6,5 mil KM. Osim "Messer"-a, dolazi i firma "Mehaničke konstrukcije", a o tom nešto kasnije.

Tehnološki biznis park Banja Luka

Projekat Tehnološkog biznis parka biće dio industrijske zone Ramići, a u kojoj će, prema procjenama, oko 200 preduzeća moći da pokrene proizvodnju. To bi, dalje, u perspektivi značilo novih 5.000 do 6.000 radnih mjesta.

Četvrto mjesto drži "Henkel" koji se u Bileći sprema za prvu proizvodnju u BiH. Početkom proljeća prošle godine u medijima se širila štura najava ove investicije. Naši čitaoci su se bliže upoznali sa ovim ulaganjem u intervjuu sa direktorom kompanije "Henkel BH" Predragom Armušem, koji je za "eKapiju" rekao da će ubrzo početi izgradnju fabrike kapaciteta 100.000 tona.

Naime, iz pogona u toj hercegovačkoj opštini "Henkel" će plasirati građevinske praškaste proizvode na bazi cementa za ljepljenje keramičkih pločica i termoizolaciju. U planu je da izvoz bude orijentisan ka Crnoj Gori, Hrvatskoj i Albaniji.

U novembru je odjeknula informacija da "Toyota" želi da zakupi prostore "Agrokomerca" u Velikoj Kladuši, tamo pokrene proizvodnju i zaposli više do 1.500 ljudi. Prema interesovanju čitalaca, ova potencijalna investicija našla se na petom mjestu.

U izjavi za "Oslobođenje" Ekrem Šarić, direktor "Agrokomerca" je rekao da su "Toyoti" ponudili lokacije u Cazinu i Velikoj Kladuši. Koliko se od ovoga zaista nešto može realizovati, ostaje da se vidi.

Banjolučka firma "Premium" u Prijedoru gradi pogon za proizvodnju solarnih panela. Ta investicija vrijedna 3,2 mil KM zauzela je šestu poziciju. "Preumim" je za te potrebe kupio zemljište u industrijskoj zoni Celpak.

Pri kraju je montaža opreme u novoj "Violetinoj" fabrici u Grudama, a priča o novoj investiciji te uspješne domaće kompanije našla se na sedmom mjestu. U početku će u proizvodnom asortimanu biti higijenski proizvodi za njegu tijela (šamponi, tečni sapuni), zatim deterdženti za suđe, tečni deterdženti i omekšivači za rublje. Uloženo je više od 30 mil KM, pa se očekuje u početku posao za 30 ljudi, a ako se bude radilo u tri smjene, onda će se zaposliti 90 osoba.

Goraždu i njegovoj industrijskoj zoni Vitkovići pripala je osma pozicija. Upravo u toj zoni danas posluju jedne od najuspješnijih firmi poput "Bekto Precise", "Emke", "Preventa", koje su zajedno doprinjele da ovaj gradić uz Drinu doživi potpuni preporod. O tome je pisao i britanski "Ekonomist", a mi smo pisali kako će Goražde u 2014. biti najveće gradilište i da ga čekaju ulaganja od 40 mil KM. Sve to donosi i 600 radnih mjesta.

U industrijskoj zoni Pobjeda očekuju se takođe proširenje kapaciteta u firmama "Ginex" i "Pobjeda Tehnology" koji planiraju proširenjem otvoriti oko 150 novih radnih mjesta.

Na devetom mjestu nalazi se tekstilni pogon koji, prema oktobarskim najavama, u Srpcu otvara firma "Dević tekstil". Tamo bi posao trebalo da dobije 200 radnika, a proizvodio bi se pamučni veš.

Firma "Mehaničke konstrukcije", koja proizvodi dizalice, već ima narudžbe, a plasiraće ih iz banjolučkog Tehnološkog biznis parka. Njen ulazak u grad na Vrbasu dospio je na deseto mjesto naše liste, a direktor Luka Sibio je za medije rekao da će ovo preduzeće odmah početi sa zapošljavanjem oko 50 radnika koji su im potrebni za pokretanje proizvodnje.

Takođe u TBF, "Messer" otvara podružnicu, distributivni centar i punionicu, a ova investicija se našla na jedanaestom mjestu. Očekuju da će pogone početi da grade već u martu ove godine.

- Otvorit ćemo skladišta, adminstrativne odjele i usavršavati tehnologije neophodne za rad naših proizvodnih postrojenja. U drugoj fazi ćemo izgraditi punionicu za kisik, dušik, argon i CO2, koja će snabdijevati kupce u Republici Srpskoj. Zatim ćemo u Tehnološkom biznis parku razvijati naše stručne potencijale, "know how" i raditi na edukaciji za specijalne struke kao što je zavarivanje. To spada u fazu 3 našeg projekta koji ćemo realizirati zajedno sa Univerzitetom u Banjoj Luci - rekao je za naš portal Valentin Ilievski, direktor kompanije "Messer" u BiH.

Dvanaestu poziciju drži uspješna tešanjska firma "Mann+Hummel BA", koji je prije godinu dana najavio izgradnju novog pogona u Jelahu.

Najveći kupci filtera i komponenti za automobilsku industriju iz tešanjske fabrike su "Volkswagen", MAN, "Mercedes", "Iveco", "Deutz", "Perkins"... "Mann+Hummmel BA" e inače jedan od najvećih izvoznika iz naše zemlje.

Istovremeno, kada i "Mann+Hummel BA", "AS Group" je najavio da će pripojiti fabriku vode "Oaza", što se i desilo u aprilu prošle godine i tako je dospio na trinaesto mjesto.

Namještaj "Malagić"

Dalje na listi, na četrnaestoj poziciji je firma "Malagić", čiji je generalni direktor Haris Avdić na sajmu namještaja u Beogradu za naš portal najavio proširenje fabrike stolica u Živinicama. U planu je da to završe do marta ove godine, a fabrika u Brčkom, u kojoj se pravi tapacirani namještaj, širi se za još 4.000 kvadrata.

Odavno je poznato da Fojnica obiluje ležištima zlata, što je prepoznala i sarajevska firma BBM koja je u oktobru najavila ulaganje od 10 mil KM u istraživanje ležišta. Prema intereseovanju naših čitalaca, ova priča dospjela je na petnaesto mjesto.

Nalazište zlata u Bakovićima kod Fojnice, nakon što bude izdato pod koncesiju, moglo bi u federalnu kasu osigurati prihode u vrijednosti od 150 mil USD. Procjenjuje se da se na ovoj lokaciji krije 4,2 tone zlata i šest tona srebra.

Kamen temeljac za izgradnju fabrike peleta u Ribniku, u koju će holandska firma "Walschot Bioenergy" uložiti oko 11 mil EUR, položen je krajem juna prošle godine, pa je ta investicija zauzela šesnaesto mjesto. Postrojenje za proizvodnju standardnih i crnih peleta biće izgrađeno na površini od 2.500 m2, kao i silosi za gotove proizvode ukupnog kapaciteta 5.000 tona.

Kada će oživjeti prijedorska "Ljubija", odlučiće Vlada RS, koja vaga ugovor sa "ArcelorMittal"-om. Ova kompanija, koja želi da kupi državni udio u tom rudniku, zauzela je sedamnaesto mjesto.

Bližimo se kraju, pa je na osamnaestoj poziciji svjetski lider u proizvodnji sportskih sistema auspuha za motorna vozila "Remus Innovation", koji je odlučio da investira ukupno 5,3 mil EUR i zaposli 300 radnika u novoosnovanom pogonu u Sanskom Mostu.

Na devetnaestom mjestu je pogon za proizvodnju specijaliziranih mašinskih dijelova firme "Cividale BH" u Zavidovićima, a listu zatvara, na dvadesetom mjestu Gornji Vakuf, u kojem će malezijski "Glanz investment" istraživati ležišta željezne rude.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji INDUSTRIJA i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju, u kategoriji NEKRETNINE, ZDRAVSTVO, TRGOVINSKI CENTRI, TURIZAM, POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA, SPORT, TELEKOMUNIKACIJA i IT?

Firme:
eKapija.com Beograd
JAKSCHE Plasticna Tehnika Laktaši
JP Nikola Tesla d.o.o. Banja Luka (Biteks Bileća)
Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Banja Luka
FAMOS D.O.O. Sanski Most
PREVENT CEE d.o.o. Sarajevo
PREVENT LEATHER SARAJEVO d.o.o. Visoko
PREVENT SAFETY d.o.o. Goražde
PREVENT GORAŽDE d.o.o. Goražde
UNIS HVT a.d. Banja Luka
Messer Tehnoplin d.o.o. Sarajevo
CIDEA Banja Luka
Grad Banja Luka
HENKEL BH d.o.o. Sarajevo
AGROKOMERC d.d. Velika Kladuša
VIOLETA d.o.o. Tomislavgrad
Grad Goražde
BEKTO-PRECISA d.o.o. Goražde
EMKA BOSNIA d.o.o. Goražde
UNIS GINEX d.d. Goražde
DEVIĆ-TEKSTIL d.o.o. Teslić
Opština Srbac
MANN+HUMMEL BA Fabrika filtera, dionicko društvo Tešanj, MANN+HUMMEL BA d.d.Tešanj
OAZA d.o.o. Tešanj
AS GROUP Tešanj
MALAGIĆ d.o.o. Živinice
MALAGIĆ & DIVANI d.o.o. Brčko
Vanjskotrgovinska komora BiH/Foreign Trade Chamber of BiH Sarajevo
BBM d.o.o. Sarajevo
Ministarstvo privrede/gospodarstva SBK Travnik
ArcelorMittal Prijedor d.o.o. Prijedor
RŽR Ljubija a.d. Prijedor
JU Razvojna agencija USK Bihać
Vlada ZDK
CIVIDALE BH d.o.o. Zavidovići
GLANZ INVESTMENT d.o.o. Sarajevo
Tagovi:
ekapija retrospektive
retrospektiva investicija u industriju
investicije u industriju
industrija u BiH
elektromobil
mali električni taksi
automobil na električni pogon
električni automobili
Almir Jazvin
auto industrija
autopresvlake
presvlake za auta
Ford
Opel
Seat
BMW
Volkswagen
Folksvagen
kočioni diskovi
sjedišta za auta
proizvodnja autopresvlaka
Tehnolški biznis park Banja Luka
Tehnološki biznis park Banjaluka
TBF
TBF Banja Luka
Valentin Ilievski
industrijska zona Ramići
Ramići Banja Luka
Henkel Bileća
pogon Henkela u Bileći
Predrag Armuš
građevinski praškasti proizvodi
termoizolacija
Ekrem Šarić
Toyota Velika Kladuša
Toyota Cazin
Tojota
nekretnine Agrokomerca
solarni paneli
proizvodnja solarnih panela u Prijedoru
Celpak
zona Celpak Prijedor
Violeta Grude
pogon Violete u Grudama
Goražde
industrijska zona Vitkovići
industrijska zona Pobjeda
Vitkovići
ulaganja u Goražde
pamučni veš
tekstilni pogon Srbac
zapošljavanja u tekstilnom pogonu Srbac
dizalice
Luka Sibio
Mehaničke konstrukcije u Banjaluci
Messer podružnica Banja Luka
Messer distributivni centar Banja Luka
Meser Banja Luka
Messer punionica Banja Luka
Messer u Banjoj Luci
Messer u Banjaluci
kisik
dušik
CO2
Jelah
filter za automobilsku industriju
MAN
Mercedes
Iveco
Deutz
Perkins
voda Oaza
Malagić Živinice
Malagić Brčko
Malagić namještaj
tapacirani namještaj
Malagić stolice
Haris Avdić
Fojnica
zlato u Fojnici
ležišta zlata u Fojnici
Bakovići Fojnica
fabrika peleta Ribnik
pelet
crni pelet
Ljubija
Arselor Mital
auspuh
Cividale
željezna ruda
ruda Gornji Vakuf Uskoplje
Uskoplje
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.