NavMenu

Svjetski brendovi koje su kupili Kinezi

Izvor: Telegraf Ponedjeljak, 03.02.2014. 11:31
Komentari
Podeli

Među najznačajnijim svjetskim robnim markama koje su pokupovali kineski tajkuni našli su se i "Motorola", IBM, "Hamer", Londonski taksi, "Volvo"...

Aerodrom "Hitrou"

Ogranak kineskog državnog fonda "China investment corporation" kupila je 10% udjela u londonskom aerodromu Hitrou za 560 miliona evra.

Volvo

Kineski proizvođač vozila "Džili" kupio je švedsku fabriku automobila "Volvo", koja je bila vlasništvo američkog "Forda", za oko dvije milijarde evra.

Saab

Grupa Švedski automobili ("Swan") saopštila je da je zaključen načelni ugovor o prodaji "Saab"-a kineskim partnerima Pang Da i Zijang jangmen Lotus automobils za 100 miliona evra.

Motorola

Kineski proizvođač kompjuterske tehnike "Lenovo" ugovorio je sa "Google"-om kupovinu segmenta "Motorola mobility" za 2,9 milijardi dolara. "Google" je kupio kompaniju "Motorola mobility" 2012. godine za 12,5 milijardi dolara.

Philips

Poslednji dio paketa dionica od 30% u vlasništvu holandskog "Philips"-a kupila je firma "TP vision". Za korišćenje imena Kinezi će "Philipsu" plaćati 2,2% od godišnje prodaje.

Londonski taksi

Kinezi koji su kupili "Volvo" pazarili su i britansku kompaniju koja proizvodi slavni londonski taksi. "Džili holding" grupa je uzela "Mandžaniz bronz holdings" za svega nešto više od 11 milona funti. Kinezi su prethodno posjedovali 20% vrijednosti te kompanije.

MG Rover

Kompanija "Nanjing" kupila je nekadašnji ponos britanske auto-industrije "MG Rover" za 60 miliona funti.

Hamer

"General motors" je prodao Hamer. Cijena nije saopštena, ali se procjenjuje na manje od 500 miliona dolara. Kupac je "Sičuan Tengzong heavy industrial machinery company".

Smitfild

Šuangui grupa kupila je jednu od najvećih američkih kompanija za proizvodnju mesa i suhomesnatih proizvoda "Smitfild foods" za 4,7 milijardi dolara.

IBM

Kineska grupa "Lenovo" kupila je od američkog IBM poslove proizvodnje jeftinih kompjuterskih servera za 2,3 milijarde dolara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.