NavMenu

Novim zaduženjem kod MMF-a nisu riješeni problemi BiH

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 03.02.2014. 16:16
Komentari
Podeli
Problemi u budžetima entiteta BiH nisu riješeni time što je Međunarodni monetarni fond odobrio da se aktuelni kreditni aranžman sa BiH poveća za 300 mil KM, izjavio je u nedjelju (02. februar 2014.) Ante Krajina, ministar finansija FBiH.

Izvršni odbor MMF-a u petak je pozitivno odgovorio na zahtjev vlasti u BiH da se aranžman vrijedan 787 mil KM, sklopljen u septembru 2012. godine, produži do juna 2015, te zaduženje FBiH poveća za 200 mil, a RS za još 100 mil KM.

- Iako je dodatni novac planiran u proračunima FBiH i RS i iako je odobren, time još ništa nije riješeno jer će povlačenje novca ovisiti od ispunjavanja mnogo strogih uvjeta - kazao je Krajina.

On napominje da je, prema usvojenim budžetima, planirano da 85% iznosa od dodatnih 300 mil KM bude povučeno ove, a ostatak do juna iduće godine.

- Imamo hroničnu nelikvidnost proračuna FBiH jer iz 2011. godine vučemo deficit od oko 160 mil KM. U 2012. godini je smanjen na oko 150 mil KM, ali je prenesen u 2013, pa i u ovu godinu - podsjetio je Krajina.

Ukoliko vlasti budu izvršavale obaveze kontrole javne potrošnje i ispunile uslove da bez odgađanja preuzimaju novac od kredita MMF-a, Krajina očekuje da do kraja godine neće biti većih problema s isplatama svih obaveza iz federalnog budžeta. Nesmetano izmirivanje obaveza zavisi i od 100 mil KM koje entiteti uskoro planiraju podijeliti od dobiti "Elektroprenosa BiH".

- Sad ne mogu tvrditi da su sve proračunske isplate sigurne jer moramo ispoštovati mnogo restriktivnih obveza, što neće teći bez problema jer smo u izbornoj godini - dodao je Krajina, dok komentar Zorana Tegeltije, ministra finansija RS, nismo uspjeli dobiti.
On je ranije takođe tvrdio da od povećanja aranžmana sa MMF-om i preuzimanja šeste tranše kredita MMF-a od 93 mil KM, koja je takođe u petak odobrena, zavisi izmirivanje budžetskih obaveza, prije svega otplata ranijeg kredita kod ove međunarodne finansijske institucije.

Nakon završetka sjednice Izvršnog odbora MMF-a saopšteno je da je BiH nastavila ostvarivati značajan napredak u okviru stendbaj aranžmana uprkos velikoj političkoj neizvjesnosti. Iz ove institucije ustvrdili su i da su u BiH ekonomske aktivnosti u porastu "zahvaljujući snažnoj vanjskoj potražnji i mudroj makroekonomskoj politici".

Igor Gavran, ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH, smatra da vlasti u BiH nisu sposobne dobro upravljati javnim novcem, zbog čega su i morale tražiti povećanje kreditnog aranžmana sa MMF-om.

Iz dvogodišnjeg kreditnog aranžmana odobrenog 2012. godine FBiH je namijenjeno 525 mil, RS 262,5 mil KM, a rok otplate je pet godina.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta lista "Nezavisne novine" od 02.02.2014.)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.