NavMenu

Riba stiže iz Maroka, a piletina iz Turske - Tržište BiH preplavljeno hranom iz uvoza

Izvor: Glas Srpske Subota, 01.02.2014. 10:10
Komentari
Podeli

Tržište BiH preplavljeno je hranom iz uvoza, pa se na trpezama može naći riba iz Maroka, ali i razne vrste mesa iz Litvanije, Španije, Danske, Turske pa čak i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Samo lani u prodavnice je uvezeno meso i mesne prerađevine u vrijednosti od 112,1 mil KM, dok je u istom periodu izvoz ovih proizvoda iznosio 40,6 mil KM.

Kada je u pitanju količina, u BiH je lani stiglo 17,6 miliona kilograma mesa i mesnih prerađevina. Iz Makedonije je uvezeno 144.153 kilograma suvih kobasica, koje su koštale 1,4 mil KM.

- Iz Hrvatske su uvezene kobasice te ostali proizvodi od mesa u vrijednosti od 15 mil KM - podaci su Spoljno trgovinske komore.

Dodali su da su prodavnice u BiH snabdjevene i sa 304.845 kilograma konzervisanih proizvoda od svinjetine iz Srbije za koje je bilo potrebno izdvojiti 2,3 mil KM.

Na tržište BiH lani je stiglo i 89.783 kilograma piletine iz Hrvatske koja je koštala 540.000 KM.

- Iz Maroka je uvezeno 45.000 kilograma ribe za koju je bilo potrebno izdvojiti više od 212.000 KM. Velike količine ribe stigle su i iz Tajlanda - podaci su STK.

U prodavnice u BiH iz SAD stiglo je 23.774 kilograma sardina koje su koštale više od 78.000 KM, te 8.110 kilograma tune u vrijednosti od oko 49.200 KM.

Na tržište je stiglo i više od 19.000 kilograma ljuskavaca i mekušaca iz Litvanije i Estonije koji su koštali 67.800 KM.

U istom periodu iz BiH je izvezeno nešto više od 6,7 miliona kilograma mesa i mesnih prerađevina, a proizvodi su uglavnom završavali na tržištu zemalja regiona, te u Turskoj i SAD. Manje količine proizvoda završile su i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala lista "Glas Srpske" od 01.02.2014.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.