NavMenu

Poskupljuju grijanje, voda, odvoz smeća u Banjoj Luci?

Izvor: Glas Srpske Petak, 31.01.2014. 15:59
Komentari
Podeli
Cijene grijanja, vode i odvoza smeća u 2014. godini vjerovatno će biti promijenjene, jer su zahtjevi za njihovu korekciju u pripremi ili su već upućeni Gradskoj upravi.

Ovo su potvrdili u gradskim komunalnim preduzećima "Čistoća", "Toplana" i "Vodovod" te dodali da poskupljenje usluga mora da odobri Skupština grada.

Generalni direktor "Čistoće" Jasminko Bogdanić rekao je da su zahtjev za promjenu cijena već poslali, te da do aprila očekuju pozitivan odgovor gradskih vlasti.

- Minimalno povećanje cijena bilo bi za 24%. Trenutna cijena odvoza komunalnog otpada za domaćinstva je 0,115 KM po metru kvadratnom, a u slučaju povećanja bila bi 0,143 KM - objasnio je Bogdanić.

Dodao je da očekuje da će finansijski rezultat za 2013. biti negativan.

- Razlozi za to su brojni. Po Zakonu o obligacionim odnosima, potraživanja zastarijevaju u roku od godinu, a da se to ne bi desilo, mi moramo tužiti dužnika. Taksa za pokretanje je 50 KM po tužbi, što je za nas veliki trošak. Povećane su i cijene goriva i deponovanja, porezi, doprinosi - precizirao je Bogdanić.

Direktor "Toplane" Mićo Milovanović poručuje da će biti primorani da traže povećanje cijena.

- Trenutna cijena po kojoj prodajemo toplotnu energiju je minimalno 55% manja od ekonomske, u zavisnosti od cijene mazuta - rekao je Milovanović.

U "Vodovodu" su rekli da će izraditi zahtjev za usklađivanje cijene vode.

- Kako je grad vlasnik 65% akcija "Vodovoda", nadamo se da ćemo zajedno sagledati finansijsku situaciju i odlučiti da li je potrebno usklađivanje cijene. U februaru ćemo izraditi bilans uspjeha "Vodovoda" za 2013. godinu i tada će biti poznato da li će doći do usklađivanja cijene vode - rekli su u "Vodovodu".

Naglašavaju da je odobrenje za usklađivanje cijene vode ipak neophodno kako ne bi došlo do udara na likvidnost poslovanja "Vodovoda".

- Izdvajamo 35% od priliva sredstava za otplatu duga. To znači da "Vodovod" i dalje posluje sa cijenom usklađenom 1. februara 2007. godine kada je kubni metar vode koštao 0,48 KM, a kanalizacije 0,161 KM - naveli su u "Vodovodu".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.