NavMenu

"Lenovo" preuzima "Motorolu" za 2,91 mlrd USD

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.01.2014. 12:09
Komentari
Podeli

"Lenovo" i "Google" juče su postigli obavezujući dogovor na osnovu kojeg kompanija "Lenovo" planira preuzimanje "Motorola Mobility" jedinice za smart telefone. Sa snažnim poslovanjem u oblasti PC računara i brzorastućim poslovanjem u oblasti smart telefona, ovaj dogovor će značajno osnažiti poziciju kompanije "Lenovo" na tržištu smart telefona.

Dodatno, "Lenovo" će obezbijediti snažno prisustvo u Sjevernoj i Latinskoj Americi, kao i u Zapadnoj Evropi, kako bi upotpunio svoje snažno i brzorastuće poslovanje u oblasti smart telefona na rastućim tržištima širom svijeta.

Cijena po kojoj je izvršena ova transakcija je približno 2,91 mlrd USD (podložna izvesnom prilagođavanju), što uključuje i 1,41 milijardu plaćenu po zaključenju, od čega 660 mil USD u kešu i 750 mil USD u običnim dionicama kompanije "Lenovo". Preostalih 1,5 mlrd USD biće isplaćena kroz formu trogodišnje obveznice.

"Lenovo" koji je 2005. godine kupio PC diviziju kompanije IBM i njen legendarni Think PC brend, sada će preuzeti i svjetski poznatu kompaniju "Motorola Mobility", uključujući i "Motorola" brend i portfolio inovativnih smart telefona koji uključuju Moto X i Moto G, kao i DROIDTM Ultra seriju. Pored postojećih proizvoda, "Lenovo" će preuzeti i vlasništvo i nad planiranom paletom "Motorola Mobility" proizvoda.

Kompanija "Google" zadržaće vlasništvo nad većinom "Motorola Mobility" portfolija patenata, uključujući i trenutne procedure registracije patenata, kao i pronalaske. Kao dio trajnih odnosa sa kompanijom "Google", "Lenovo" će dobiti pravo na prednosti u preko 2.000 patenata, kao i "Motorola Mobility" brend i trademark portfolio.

"Motorola Mobility" je veoma prepoznat brend širom svijeta i trenutno treći po veličini proizvođač Android smart telefona u Americi, i treći po veličini proizvođač smart telefona u Latinskoj Americi.

Transakcija je uslovljena zadovoljenjem proceduralnih zahtjeva, običajnim završnim odredbama i drugim potrebnim odobrenjima.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.