NavMenu

Izabran dizajn mosta Počitelj

Izvor: eKapija Srijeda, 29.01.2014. 16:03
Komentari
Podeli

(Foto: Facebook.com/AutocesteFBiH)

Most Počitelj biće dug 975 i visok 85 metara, sa monolitnim stubovima te rasponskom konstrukcijom među stubovima od 147 metara, rezultat je petnaestodnevne ankete o odabiru dizajna mosta Počitelj koju je JP "Autoceste Federacije BiH" provelo na zvaničnoj Facebook stranici.

Anketom na "Facebooku"-u, "Autoceste FBiH" su omogućile građanima da daju svoje mišljenje za tri ponuđena rješenja.

- U anketi je učestovalo preko 7.000 građana koji su svojim glasanjem učestvovali u odabiru dizajna mosta Počitelj. Zadovoljni smo zainteresovanošću građana koji su svojim glasanjem dali doprinos u izboru dizajna mosta Počitelj. JP "Autoceste FBiH" su ovom anketom dali mogućnost da građani daju svoje mišljenje, a na drugi način ovo je i promocija onoga što JP "Autoceste FBiH" rade kako u Hercegovini tako i u cijeloj našoj zemlji - izjavio je direktor Ensad Karić.

Prednapregnuti betonski most Počitelj, koji će se graditi sistemom slobodne konzolne gradnje, nalazi se sjeverno od grada Počitelja na dionici autoceste Koridora 5C Počitelj – Zvirovići. Most spaja dvije obale rijeke Neretve i prelazi preko magistralnog puta M17, željezničke pruge i lokalne ceste.

U fazi je izrada glavnog projekta dionice na kojoj se nalazi i ovaj most. Projekat rade domaće kompanije, konzorcijum firmi "IPSA Institut" i "Divel" iz Sarajeva. Rok za završetak projekta je kraj 2014.

Početak gradnje dionice planiran je u 2015. godini.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.