Izvor: eKapija | Srijeda, 29.01.2014.| 13:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2013 - Investicije u oblasti SPORTA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2013. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podjelimo sa vama.

Projekti su podjeljeni u 12 kategorija, a ovog puta vam predstavljamo najzanimljivije projekte u kategoriji SPORTA.

Otvaranje jedinstvenog trening centra Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, Zenica je postala prepoznatljiva tačka jugoistočne Evrope kada je u pitanju najvažnija sporedna stvar na svijetu, a to je ujedno i najčitanija investicija među našim korisnicima. Čitaoce "eKapije" obradovalo je i otvaranje prve dvorane za pripreme sportista na planinama u BiH, pa se tako ulaganje na Vlašić našlo na drugom mjestu.

Među deset velikih investicionih ideja i realizacija istih koje su se "nanizale" na našoj listi najčitnijih, našla se i problematika lošeg stanja stadiona u Hercegovini čija infrastruktura ne odgovara standardima UEFA-e. Pogledajte detaljno listu!

Nestrpljiva sportska javnost u BiH jesenas je dobila priliku da se konačno upozna sa novim terenima i sadržajima u Zenici koji će biti na usluzi "zmajevima" i svim ostalim članovima N/F saveza BiH, što se našlo na prvom mjestu naše ovogodišnje liste. Projekat koji je koštao oko 10 mil KM na 30.000 m2, uspješno je realizovan zahvaljući investicijama FIFA-e (2 mil KM) I UEFA-e (4 mil KM), te općini Zenica koja je ustupila zemljište N/F savezu BiH na korištenje 40 godina.

Kompleks čine teren sa prirodnom travom, teren sa vještačkom travom, tribine sa 1.500 sjedećih mjesta i 90 VIP loža, te brojni prateći sadržaji: sobe, apartmani, restoran, soba za zabavu, konferencijska dvorana, trofejna sala i drugo.

Drugoplasirana ja sportska dvorana "Sunce" na Vlašiću, koja je, uz postojeće hotelske smještaje, omogućila spotistima i sportskim ekipama da pripreme obavljaju na velikim nadomorskim visinama.

Dvorana ima kapacitet da ugosti sve sportske ekipe, bilo da je u pitanju rukomet, odbojka, košarka, mali fufbal, i da primi 300 gledalaca. Korisnicima ovog sportskog centra na raspolaganju je i teretana.


Treće mjesto pripalo je sportskoj priči u koju će grad Prijedor uložiti 6 mil KM do 2016. godine, kada je planiran završetak radova. Sportska dvorana u naselju Urije namijenjena je za održavanje takmičenja u rukometu, košarci, odbojci, malom fudbalu i svim borilačkim sportovima.

Kapacitet gledališta biće 1.880 mjesta za posjetioce, 50 mjesta u VIP loži i 12 mjesta u loži za novinare. Kako je ranije rekao gradonačelnik Prijedora, Marko Pavić, biće to "hram sporta" na raspolaganju od jutra do mraka, a koji će, osim glavnog terena, imati šest sportskih svlačionica, svlačionice za sudije i delegate, ambulantu i dvije sale za zagrijavanje sportista.
Buduća dvorana u Prijedoru
Projektovana je i manja sala sa dvije svlačionice za trening borilačkih sportova. U ponudi će se naći i takmičarska kuglana sa četiri staze, te ugostiteljske sadržaji.

Privatna sportska dvorana firme "Farma-prom" u Banjoj Luci našla se na četvrtoj poziciji. Sportski centar je prilagođen za igranje malog fudbala, rukometa i košarke, a ima i dobro opremljenu teretanu.

Dragan Tatić, vlasnik dvorane i firme "Farma-prom", vodio se "željom iz mladih dana", pisali su mediji ranije, kako bi stvorio dobre uslove za treninge sporskih kolektiva i sklonio djecu sa ulice.

Modernu sportsku halu "Srce" u sarajevskoj opštini Novi Grad željno iščekuju stanovnici naselja s desne strane rijeke Miljacke. To će biti prva takva hala koju Opština gradi za stanovnike Buča Potoka, Boljakovog Potoka, Briješća i drugih naselja, a dospjela je na peto mjesto interesovanja naših čitalaca.

Prema projektu, sportska dvorana će se moći koristiti za košarku, rukomet i druge sportove. Objekat površine 1.800 m2, a vrijednosti 2 mil KM, sastoji se od suterena, prizemlja i galerije iznad ulaznog dijela.

Dvorana "Srce"
Zbog čega hercegovački fudbalski klubovi, koji u svojim vitrinama kriju najveći broj osvojenih "laureta" u državi, nemaju stadion i prateću infrastrukturu koja bi zadovoljila propise evropske fudbalske asocijacije, pitanje je koje je zanimalo i naše čitaoce i plasiralo se na šesto mjesto. Osim NK "Široki Brijeg", stadion po UEFA-inim standardima nemaju niti ostali bosanskohercegovački premijerligaši: NK "Zrinjski" iz zapadnog dijela Mostara, FK Velež iz istočnog dijela Mostara ili FK Leotar iz Trebinja...

Zbog toga, ekipa hercegovačkih preduzetnika spremna je, prema nagovještajima, uložiti u adaotaciju jednog fudbalskog stadiona na prostoru Hercegovine.

Banja Luka sa svojim sportskim objektima dobila je još prostora na našoj rang listi. Do 2015. godine u tom gradu bi trebalo da bude izgrađen sportski centar vrijedan 7 mil KM. U pitanju su dva fudbalska terena na površini od 7.000 m2, za koja je i FIFA donirala 400.000 USD. Osim fudbalskih terena, u sklopu centra na Banjolučkom polju biće i teniski tereni kao i prostor za rekreaciju. Kako je najavljeno u medijima, publika će u ovom sportskom centru imati poseban komfor, a tribine će biti drugačije od dosad viđenih.

Osmo
mjesto zauzeo je nastavak radova na sportskoj dvorani na Grbavici u novembru 2013. godine čiji je završetak planiran za sredinu 2014. Nakon što je natkriven stadion Blatuša u Brčkom, interesovanje je vladalo i za uređenje tribina i prostora ispod njih, što se našlo na devetom mjestu rang liste. Uskoro će završiti i izgradnja sportske hale u Kaknju, što je našlo na posljednjem, desetom mjestu liste najčitanijjih investicija.Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji SPORTA i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju, u kategoriji NEKRETNINE, ZDRAVSTVO, TRGOVINSKI CENTRI, TURIZAM I POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA?Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.