NavMenu

BiH jača pravosuđe kroz novi ugovor sa EU vrijedan oko 2 mil EUR

Izvor: eKapija Srijeda, 29.01.2014. 13:55
Komentari
Podeli

Projekat "Konsolidacija i dalji razvoj pravosudnog komunikacijskog i informacijskog sistema", koji će biti finansiran putem IPA 2012, predstavljen je na jučerašnjoj završnoj konferenciji u Sarajevu u sklopu projekta "Jačanje pravosuđa BiH" (IPA 2010) koji je realiziran uz finansijsku poptporu Evropske unije (EU), prenosi Radio "Sarajevo".

Ugovor u vezi s implementacijom ovog projekta potpisali su šef Delegacije EU u BiH/specijalni predstavnik ambasador Peter Sorensen i Milorad Novković, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV).

Sorensen je istakao odlučnost EU da nastavi podržavati pravosuđe BiH, dovodeći to u kontekst evropskog puta naše zemlje i usvajanja standarda neophodnih za izgradnju pravne države i vladavine prava uopće.

Predsjednik Novković je naznačio da projekt koji je realiziran, kao i novi projekt čija implementacija upravo započinje, predstavljaju dio reformskog programa modernizacije i informatizacije pravosuđa koji provodi VSTV BiH.

Ocijenio je da informatizacija nije cilj za sebe, nego da je sredstvo za ostvarenje strateškog cilja - efikasnijeg ostvarivanja pravde za građane BiH u čemu je od ključnog značaja daljni razvoj partnerstva s EU.

Govoreći o razvoju informacionog sistema pravosuđa BiH, direktor Sekretarijata VSTV-a BiH Admir Suljagić naglasio je da je prelazak u novu fazu razvoja informacionog sistema omogućen kontinuiranim i istovremenim angažmanom na provedbi niza različitih projekata, planiranju i sinhroniziranju razvojnih aktivnosti tokom dužeg perioda.

Podsjetio je da investicije koje je VSTV BiH osigurao za rekonstrukcije, informatizaciju i druge potrebe pravosuđa, posebno na entitetskom nivou, prelaze iznos od 52 mil KM, te da će nastavak tog projekta omogućiti daljnje unapređenje CMS-sistema (sistema elektronskog upravljanja sudskim predmetima), kao i sigurnost pravosuđa BiH.

Kako je rečeno, potpisivanjem novog ugovora s Evropskom unijom iz sredstava IPA 2012 u vrijednosti od 2.315.000 EUR, započinje nova faza razvoja projekta putem koje će biti osigurana održivost CMS-a u narednoj deceniji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.