NavMenu

Uskoro na snazi novi Zakon o igrama na sreću u FBiH

Izvor: eKapija Srijeda, 29.01.2014. 12:55
Komentari
Podeli

Novi zakon o igrama na sreću, koji je u pripremi u Federaciji Bosne i Hercegovine, stvara pretpostavke za višestruko povećanje prihoda koji će se ubirati po osnovu naknada od priređivanja igara na sreću na način da se predviđa obaveza uplate mjesečne naknade u iznosu 5% od ukupne uplate u igrama klađenja, kao i 5% od ukupnog prometa kazina i automat klubova.

Detaljnije se uređuje cjelokupna procedura i uvjeti za izdavanje odobrenja na način da se propisuju strožiji finansijski, prostorni, tehnički i drugi uvjeti, koji moraju biti ispunjeni za dobivanje odobrenja za priređivanje igara na sreću. Kao jedan od uvjeta za odobrenje, propisana je obaveza dostavljanje uvjerenja nadležnog poreznog organa o izmirenim obavezama po osnovu javnih prihoda.

Predviđena je uspostava sistema nadzora i kontrole cjelokupnog ostvarenog prometa priređivača igara na sreću. Propisuje se obaveza da svi priređivači tih igara moraju imati centralni računarski sistem (server) za on line nadzor, koji će biti povezan sa serverom Porezne uprave.

Za razliku od odredbi važećeg zakona, predviđeno je da se za finansiranje programa i projekata iz oblasti rada i socijalne politike, obrazovanja, zdravstva, kulture i sporta, poduzetništva i obrta, osim dijela novca koji Lutrija BiH uplati po osnovu naknada za priređivanje klasičnih igara, izdvaja i 50% od sredstava prikupljenih po osnovu uplate naknada za izdavanje odobrenja ostalim priređivačima, kao i 5% od ukupnog iznosa sredstava uplaćenih po osnovu naknade koju priređivači uplaćuju od svake uplate igrača.

Prijedlog zakona o igrama na sreću utvrdila je nedavno Federalna vlada i uputila ga u Parlament Federacije. Kako je saopćeno iz Vlade, predloženim zakonom je precizirano da igre na sreću na teritoriji Federacije BiH organiziraju Lutrija BiH i pravne osobe registrirane za ovu djelatnost.

Prihodi ostvareni po osnovi naknada za priređivanje igara na sreću pripadaju Federaciji BiH, a dio njih raspodjeljuje se za finansiranje programa i projekata udruga građana i humanitarnih organizacija. Porez na dobitke ostvarene u klasičnim igrama na sreću obračunava se i naplaćuje pri isplati svakog pojedinačno ostvarenog dobitka, a obračun i uplatu obavlja priređivač igara na sreću.

Porez na dobitke plaća se po stopi od 10% na dobitke iznad 50 do 10.000 KM, a po stopi od 15% na dobitke iznad 10.000 KM. Zabavne igre, igre na računalima, igraćim konzolama, simulatorima, automatima za videoigre, fliperima, bilijarima i drugim sličnim automatima koji se stavljaju u pogon pomoću kovanog novca, žetona ili uz naplatu, a u kojima igrač ne može ostvariti dobitak u novcu, stvarima ili pravima, nisu igre na sreću u smislu ovog zakona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.