NavMenu

Šta sve sadrži Titova biblioteka?

Izvor: Politika Srijeda, 29.01.2014. 09:40
Komentari
Podeli

Biblioteka u rezidenciji snimljena 1960. godineBiblioteka u rezidenciji snimljena 1960. godine

Biblioteka Josipa Broza Tita koja se nalazi u fondu Muzeja istorije Jugoslavije proglašena je kulturnim dobrom od velikog značaja, a odluku o dodjeli ovog statusa djelu zaostavštine jugoslovenskog maršala donijela je Narodna biblioteka Srbije. Ova bogata zbirka nastala je između 1940. i 1980. godine i u nju je uvršćeno oko 15 hiljada primjeraka knjiga sa 11.162 naslova. Objedinjuje izdanja koje je Tito lično nabavljao i ona koja je dobijao na poklon od autora spisa, državnika i delegacija.

Spisak djela u ovoj biblioteci je raznorodan i obuhvata istorijsku tematiku, umjetnost, beletristiku, filozofiju, religiju, politiku... Uključene su i veoma stare i rijetke knjige, enciklopedije, rječnici, leksikoni.

Naročito je dragocjeno 1.747 knjiga, sa posvetama i potpisima poznatih ličnosti iz svijeta i Jugoslavije, kao što su Vinston Čerčil, Džavaharlal Nehru, Indira Gandi, Ahmed Seku Ture, Jaser Arafat, Milovan Đilas, Moša Pijade, Dobrica Ćosić... Značajni su i primjerci sa pratećim pismima, prilozima, ili pečatima vlasništva. Neke od njih imaju Titov paraf, ili pečat "Biblioteka J.B.Tita u Užičkoj 15" i "Biblioteka maršala J.B.Tita", a izvjestan broj posjeduje "eks libris" koji je po Brozovoj želji 1956. izradio Đorđe Andrejević Kun.

– Dio fonda čine knjige sa specijalnom tehničkom i umjetničkom opremom, malog tiraža. Među njima su djela iranskog šaha Muhameda Reze Pahlavija čije su korice rađene u pozlaćenom reljefu sa likom šaha. Ovakvi primjerci pripali su samo nekolicini šefova država. U biblioteci se čuvaju i spisi na jezicima svih jugoslovenskih naroda. Brojni su i oni pisani na bugarskom, ruskom, češkom, poljskom, engleskom, njemačkom, francuskom, španskom, portugalskom, danskom, norveškom, persijskom, arapskom, kineskom, japanskom, hindu i burmanskom – navode u MIJ-u.

Od starih i rijetkih izdanja koje je Tito uvrstio u svoju biblioteku ističe se knjiga gravira čuvenog tipografa Simona Tomasena iz 1694. u kojoj je predstavljena dekoracija Versaja, Ruski slovar iz 1789, "Danica ilirska" iz 1842, urednika Ljudevita Gaja, "Druga čitanka" za osnovne srpske škole iz 1869, djela Voltera objavljena 1877-1885, "Starmali" iz 1888/89. urednika Jovana Jovanovića Zmaja, cjelokupna djela Svetozara Markovića objavljena 1891-1912 i Ustav Kraljevine Jugoslavije iz 1931.

Marksizam, vojna doktrina i radnički listovi

Posebno mjesto u biblioteci Josipa Broza dodjeljeno je marksističkoj literaturi, a uz prvo izdanje Marksovog "Kapitala" iz 1867. tu se nalaze cjelokupna djela Karla Marksa, Fridriha Engelsa i Vladimira Lenjina. Uz njih je i politički opus Blagoja Parovića, Edvarda Kardelja, Moše Pijade, Veljka Vlahovića, Mihe Marinka, Milentija Popovića...

Zastupljena je i vojna literatura, koja obuhvata klasična djela iz oblasti vojne nauke, knjige o NOB-u, vojna djela u izdanju Gece Kona i druga.

U Titovoj biblioteci su i ukoričeni kompleti časopisa "Otadžbina", "Rukovet", "Lovac", "Službenog lista" od 1954. do 1979, kao i 19 originalnih brojeva "Borbe". Čuvaju se i reprinti izdanja radničkih listova "Proletera", "Dimitrovca", "Glasa javnosti", "Slobodne Vojvodine", "Dela".

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 29.01.2014.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.