NavMenu

CVIJANOVIĆ: Može početi raspodjela dobiti "Elektroprenosa"

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 28.01.2014. 16:27
Komentari
Podeli

Željka CvijanovićŽeljka Cvijanović

Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović izjavila je Srni da je današnji sastanak u Briselu sa predstavnicima Evropske komisije o razvoju kompanije "Elektroprenos BiH" bio uspješan i da je zaključeno da se može početi sa raspodjelom dobiti od 100 miliona KM.

Ona je napomenula da su na današnjem sastanku razriješene mnoge dileme i da je to bila prilika da se iznesu stavovi s obzirom da su se pojavljivale različite dezinformacije na koji način će postupati akcionari dva entiteta kada je riječ o kompaniji "Elektroprenos BiH".

- Zaključak je da možemo da idemo sa raspodjelom dobiti od 100 miliona KM, da se ostali dio novca koristi onako kako smo to ranije planirali, svakako za investicije, a utvrđeni su određeni rokovi kada je riječ o investicionom ciklusu - navela je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da će Sekretarijatu Energetske zajednice biti dostavljeni nacrti investicionih planova, koji su već završeni, kako bi to tijelo moglo dati određene sugestije.

- Najkasnije do kraja februara idemo na usvajanje naših investicionih planova, nakon što dobijemo sugestije od Energetske zajednice - dodala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da su predstavnici Evropske komisije danas upoznati o tome da je pri kraju popunjavanje kadrovske strukture, da su već izabrani članovi Upravnog odbora "Elektroprenosa BiH" i imenovan generalni direktor, da je raspisan konkurs, te da će u narednih nekoliko sedmica biti izabrani svi izvršni direktori.

- Dogovorili smo određene aktivnosti koje će se dešavati u budućem periodu kada je u pitanju usklađivanje zakonodavstva u oblasti energetike na nivou entiteta i BiH - rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da je sastanak bio i dobra prilika da se predstave aktivnosti koje su već provedene na nivou Republike Srpske kada je riječ o donošenju odgovarajućih zakona - o gasu i električnoj energiji, te na koji način je Srpska pristupila i izvršila usklađivanje sa direktivama EU.

- Dobili smo određene zahtjeve kada je u pitanju gasni sektor, jasno definisane stvari koje će morati da se analiziraju u budućem periodu i to će zahtijevati zajednički angažman ministarstava na nivou entiteta i Ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH - rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da su predstavnici Evropske komisije danas upoznali sagovornike o aktivnostima koje oni provode zajedno sa Ruskom Federacijom kada je riječ o ugovorima koje imaju države članice EU, koje učestvuju u projektu "Južni tok".

- Bilo je korisno da se čuje u kojoj se fazi nalaze i koja su problematična pitanja. Za nas je to relevantno s obzirom da je Srpska, a i Federacija BiH, dobila mogućnost da učestvuje u ovom veoma važnom projektu - dodala je Cvijanović.

Sastanku u Briselu, osim Cvijanović, prisustvovali su zamjenik generalnog direktorata za energetiku Evropske komisije Fabricio Barbaso, direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač, ministar privrede, energetike i razvoja Srpske Željko Kovačević, generalni direktor "Elektroprenosa BiH" Mato Žarić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, te federalni ministar energije, rudarstva i industrije Eldar Trhulj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.