Izvor: biznis.ba | Četvrtak, 21.12.2006.| 14:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Brčko - Kompanija "Vindija" najavila višemilionska ulaganja

Predstavnici hrvatske kompanije Vindija iz Varaždina izrazili su zainteresovanost za ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju na području Brčko Distrikta BiH, rečeno je na prezentaciji u Brčkom koju su predstavnici Vindije organizovaili za predstavnike Vlade, Skupštine i Udruženja poslodavaca Brčko Distrikta.

"Vindija namjerava na nekoliko lokacija u Distriktu da izgradi objekte potrebne za proizvodnju i preradu proizvoda od piletine, te mliječnih proizvoda, gdje bi posao dobilo oko hiljadu stanovnika Distrikta.

Kao lokaciju za fabriku i upravu predvidjeli su prostor bivše američke baze Mek Gavern na Brodu, a preko 80 farmi bi gradili u Donjem Rahiću, Uloviću, Brezovom Polju, Dubravama, Ulicama, Boderištu i Vujčićima", izjavio je Drago Drg, generalni direktor Vindije. Predstavnici Vindije traže od Vlade Brčko Distrikta da im stvore uslove za sigurno ulaganje što, između ostalog, podrazumijeva prodaju zemljišta sa čistim vlasništvom po povoljnim cijenama, dovođenje sve potrebne infrastrukture, kao i pružanje pomoći za brže dobijanje svih potrebnih dozvola za izgradnju i rad.

Poslovni sistem Vindija u svom sastavu ima devet preduzeća, od kojih se šest bavi proizvodnjom prehrambenih proizvoda. Vindija zapošljava oko 3.500 radnika u Hrvatskoj, a ima preko 6.000 kooperanata od kojih kupuju domaću sirovinu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.