NavMenu

PKKS - Značaj primjene standarda OHSAS 18001 u poslovanju firme

Izvor: Privredna komora KS Četvrtak, 21.12.2006. 10:16
Komentari
Podeli

U cilju upoznavanja privrednika o pojmu, značaju i prednostima uspostavljanja i primjene standarda OHSAS 18001 u poslovanju firme jučer, 20. decembra, je u Sarajevu održan okrugli sto na ovu temu. Organizatori događaja su Međunarodna finansijska korporacija (IFC) i Privredna komora Kantona Sarajevo.

Sprečavanje nesreća u savremenom poslovanju ima mnogo veći značaj u odnosu na sve ostale aktivnosti u organizaciji. "Primarna odgovornost rukovodstva i svih zaposlenih je sigurnost ljudi i materijalnih dobara", kazao je Džemal Aganović, menadžer kvaliteta tokom prezentacije pomenutog standarda.

Tokom 2005. godine u BiH je zabilježeno oko 55.000 nesreća na poslu, a iznos isplaćene odštete za povrede i smrti na poslu tokom istog perioda iznosio je oko milion KM.

Sistem upravljanja zdravljem i sigurnošću na radu (OHSAS 18001) omogućava organizacijama da konzistentno identifikuju i upravljaju rizicima u pogledu zdravlja i sigurnosti na radu, smanjenje potencijalne nesreće, da pomogne u postizanju usaglašenosti sa zakonima i propisima o zdravlju i sigurnosti i da stalno poboljšavaju svoje djelovanje.

"Već neke sarajevske kompanije imaju uveden integralni sistem upravljanja kvalitetom i to ISO 9001, ISO 14001 i OHSAS 18001 i nadam se da će i druge slijediti njihov primjer i pokazati da, bez obzira na nepovoljan poslovni ambijent, nastoje odgovoriti zahtjevima savremenog poslovanja", kazao je mr. Irfan Mehičić, potpredsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.