NavMenu

Uskoro počinje izgradnja Centra za podršku inovacijama u Bosanskoj Krupi

Izvor: eKapija Petak, 24.01.2014. 11:27
Komentari
Podeli

U Poslovnoj zoni "Pilana" u Bosanskoj Krupi uskoro počinje gradnja Centra za podršku inovacijama koji će pružati niz programa podrške malom i srednjem poduzetništvu, objavljeno je na zvaničnom sajtu Bosanske Krupe.

U sklopu je to projekta "Razvoj inovacija i privlačenje investicija u Unsko-sanskom kantonu – BINOVA", koji će u periodu od 1. januara ove godine do 31. januara 2016. provoditi Razvojna agencija USK sa Općinom Bosanska Krupa, Vladom USK, Centrom za promociju lokalnog razvoja PLOD iz Bihaća i Tehničkim fakultetom u Bihaću.

Ukupna vrijednost projekta iznosi nešto više od 1,2 mlrd KM, od čega je većinu osigurala EU kroz IPA 2011. Sastanak svih partnera iskorišten je i za potpisivanje memoranduma o saradnji.

Najveći dio projektnih aktivnosti, dakle, odnosi se na uspostavu Centra za podršku inovacijama u Poslovnoj zoni "Pilana" u Bosanskoj Krupi koji će pružati niz programa podrške malom i srednjem poduzetništvu.

Na konferenciji za novinare načelnik Općine Bosanska Krupa, Armin Halitović, izražava zadovoljstvo što se Centar za podršku inovacija uspostavlja baš u Bosanskoj Krupi, i tu činjenicu objašnjava time što su u Bosanskoj Krupi u posljednje tri godine stvoreni dobri preduslovi za razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

O značaju projekta, kako za Bosansku Krupu, tako i USK govorio je i dekan Tehničkog fakulteta u Bihaću, Atif Hodžić. Akcent je stavio na usklađivanje profila obrazovanja i potražnje kadrova.

- Tehnički fakultet je nosilac edukacijskog dijela, dokvalifikacija, prekvalifikacija, stručnog osposobljavanja malih i srednjih poduzeća ne samo u Bosanskoj Krupi već i na području USK. Pružat ćemo usluge iz oblasti informacionih tehnologija, metalske i drvne industrije, građevinske industrije, zatim usluge menadžmenta i poslovne ekonomije. Tako ćemo kroz razne kurseve i seminare u narednom periodu značajno pomoći u njihovom razvoju - dodaje dekan Hodžić.

Uspostava Centra za podršku inovacijama za rezultat bi, kako se moglo čuti, trebala imati povećanje zaposlenosti u sektoru malog i srednjeg poduzetništva za 10%, povećan broj solventnih malih i srednjih poduzeća za 10%, te povećan BDP za 7% do 2018. godine.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Otvoren pogon njemačke kompanije u Laktašima vrijedan 20 mil EUR - U proizvodnji dijelova za vozila zaposleno 600 ljudi

Novi proizvodni pogon kompanije Mahle Electric Drives Bosnia svečano je danas otvoren u Aleksandrovcu kod Laktaša, a vrijednost ove njemačke investicije je oko 20 mil EUR. Presjecanjem vrpce pogon su otvorili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Nadzornog odbora grupe Mahle Hajnc Junker, te generalni direktor i direktor operacija poslovne jedinice elektronika

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.