NavMenu

Odakle nas sve posmatra "Google"?

Izvor: Blic Četvrtak, 23.01.2014. 13:25
Komentari
Podeli
Internet koncern "Google" do sada je znao sve o našem ponašanju dok smo na Intenetu. Kome i šta pišemo, gdje se trenutno nalazimo. Ali ubuduće, "Google" će sve više prodirati i u onaj dio svijeta koji je dosad bio oflajn, ili smo bar tako mislili: sa "ajfona" i tableta širi se na satove i naočari, na automobile, frižidere, protivpožarne alarme i termostate.

Uskoro, očigledno, nećemo imati gdje da se sakrijemo. Kupovinom onlajn proizvođača termostata "Nest" za 3,2 mlrd USD "Google" to jasno stavlja do znanja.

Bilo da koristimo pretraživač ili ne, Internet gigant polako prodire u sve sfere života. Zahvaljujući senzorima i sveprisutnim priključcima za Internet, nema gotovo ničega što ne može da postane dio ove sveopšte umreženosti. Zbog čega bi, inače, mala i nova kompanija koja proizvodi termostate i protivpožarne sisteme vrijedila milijarde? "Google" je ovu sumu bio spreman da plati kao ulaznicu u svijet sveopšteg Interneta.

Kompanija "Google", naime, već zna šta nas interesuje i koje sajtove posjećujemo (pretraživač), kome i šta pišemo (g-mail), gdje se nalazimo (telefoni sa GPS Androidom). Uz pomoć nove kompanije ("Nest") i njenih uređaja, uskoro će znati i koliko grijemo stan i da li je u njemu izbio požar.

Pošto će "Google"-ov softver ubuduće biti ugrađivan i u automobile, ovaj koncern će uskoro znati i kuda vozimo. Uz "Google naočari", moći će čak i da vidi ono što mi gledamo. U novije vrijeme, "Google" je kupio i veći broj robotičkih kompanija, što znači da ćemo možda uskoro biti okruženi njemu poslušnim robotima.

To je u isti mah jezivo i fascinantno, jer će prikupljanje i povezivanje svih tih informacija osloboditi još neslućene sile, a "Google" bi mogao da razvije i ponudi i usluge koje još uvijek nisu izmišljene.

Ukoliko mu pođe za rukom da preuzme i upravljanje umreženim "pametnim" kućama, dominacija ovog giganta u našem dosadašnjem "oflajn svijetu" biće jednaka onoj koju trentuno ima na Internetu.

Pogledajte gdje su već sad i gde uskoro mogu biti senzori koji predstavljaju "oči" kompanije "Google":

(Foto: google.rs)
1. Kontaktna sočiva
Pametna kontaktna sočiva iz "Google" laboratorije mjere šećer u krvi kod dijabetičara.

2. Naočari
Korisnici imaju Internet pred očima, a treptajem oka mogu da koriste i druge usluge. U isto vrijeme, "Google" vidi sve što vidi i njegov korisnik.

3. Staklena vlakna
Umjesto da plaća Internet provajderima, "Google" u nekim američkim gradovima već direktno u kuće ugrađuje sopstvene Internet priključke od staklenih vlakana, koji opsegom za čitav gigabajt nadmašuju ponudu klasičnih provajdera interneta.

4. Televizori
Sadržaji "YouTube"-a, koji je "Google" kupio 2006, sveprisutni su na svakom smart TV aparatu, tabletu i smartfonu. Ako svoj TV hoćete potpuno da "guglifikujete" tu je i TV stik "hromkast" pomoću koga mobilni uređeji svoje sadržaje emituju direktno preko TV aparata, koji nas neprestano "posmatra".

5. Termostat

Umreženi senzori koji bilježe pokret i temperaturu mjere ko je, kada i gdje prisutan, pamte navike i dnevni ritam korisnika, i u skladu s tim upravljaju domaćinstvom.

6. Frižider
U "Samsung" T900 već je ugrađen tablet sa "Google" Androidom, a sve je više i drugih aparata kojima se, uz upotrebu softvera, upravlja preko Interneta.

7. Smartvoč

Pametni časovnici ubuduće neće pokazivati samo poruke i pozive, već će i preko kože provjeravati naše zdravstveno stanje, brojaće nam korake i utrošene kalorije.

8. Tablet

Zahvaljujući Androidu, "Google" je ovdje sveprisutan.

9. Smartfon
U najvećem broju telefona odavno je ugrađen "Google" program Android.

10. Balon-Internet
Planiran je "Projekt Lun", odnosno "Google" poduhvat kojim će sofisticirani baloni bukvalno svuda obezbijediti bežični Intenet.

11. Automobil

Kompanija "Google" već godinama eksperimentiše sa kolima koja mogu da se kreću sama, a besplatnim softverom za upravljanje i navigaciju nastoji da primami auto-koncerne da pristupe njegovom "otvorenom auto-moto savezu." Umjesto vas, očigledno, vašim automobilom upravljaće "Google", što je ponekad dobro, ali možda - ponekad i nije.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 23.1.2014.)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.