NavMenu

"Bulgartabac" ulaže 8 mil EUR u Fabriku duvana Banja Luka - U 2014. biće proizvedeno oko 1.000 tona cigareta

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.01.2014. 12:41
Komentari
Podeli

Većinski vlasnik Fabrike duvana Banja Luka, "Bulgartabac" planira uložiti 8 mil EUR za nadogradnju fabričkih proizvodnih pogona i skladištenja.

"Bulgartabac" je putem akvizicije stekao 70,6% dionica Fabrike duvana Banja Luka 17. septembra 2013. godine, čime je postao njen većinski vlasnik. Samo četiri mjeseca nakon akvizicije investicije su počele.

Proizvodne linije za tvrda pakovanja sa zaobljenim ivicama će uskoro biti operativne, dok se linija za tvrdo pakovanje u Slims formatu također obnavlja. To će omogućiti fabrici da počne proizvodnju brenda "EA" slims za tržište država u jadranskoj regiji.

Prvih 15 tona rezanog duhana za 100-gramsko i 250-gramsko pakovanje duvana za motanje i duvanja za tubiranje već se proizvode u ovoj fabrici. Poznati brend cigareta "Long" već sada ima bolji ukus i novo moderno tvrdo pakovanje sa zaobljenim ivicama.

Planirano je da u 2014. godini Fabrika duvana Banja Luka proizvede oko 1.000 tona cigareta i rezanog duvana.

Akvizicija Fabrike duvana Banja Luka je dio politike "Bulgartabac"-a za širenje izvoznih tržišta.

Fabrika ima stratešku centralnu poziciju među članicama CEFTA sporazuma, koja omogućuje bescarinski pristup tržištu od 38 milijardi cigareta. Fabrika je jedna od dvije u kojoj se proizvode domaći brendovi cigareta na području Bosne i Hercegovine. Specijalizirana je za proizvodnju mekih pakovanja cigareta i tvrdog pakovanja, kao i ostalih duvanskih proizvoda (rezanog duvana).

(Foto: Fdbl.ba)

Osim "Bulgartabac" brendova, koji će se proizvoditi u fabrici, nastaviće se i proizvodnja tradicionalnih domaćih brendova poput "Morave" i "Hercegovine" u mekom pakovanju, i "Long" u tvrdom pakovanju.

U akviziciju je uključeno i 80 trafika, koje se nalaze u različitim gradovima Bosne i Hercegovine, a koje će prerasti u moderan lanac trafika.

Dva proizvodna pogona

"Bulgartabac" je firma sa 67 godina iskustva i tradicije u preradi i trgovini sirovog duvana, kao i u proizvodnji duvanskih proizvoda. Zauzima značajnu ulogu u istoriji Bugarske, kao jedne od najvećih i najznačajnijih bugarskih kompanija, značajno doprinoseći ekonomskom razvoju zemlje.

"Bulgartabac" danas predstavlja brzo rastuću kompaniju, koja nudi širok spektar kvalitetnih brendova po konkurentnim cijenama. Proizvodni pogon se sastoji od dvije fabrike za proizvodnju cigareta, i jedne fabrike za preradu duvana, koje ispunjavaju svjetske standarde, imaju modernu opremu i koriste najnovije tehnologije u industriji. Najpopularniji brendovi su Prestige, Victory, Eva, MM, GD, Global, Welcome i S Class.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala www.indikator.ba od 23.01.2014.)





Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.