Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 23.01.2014.| 16:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Penzije u FBiH veće za 5%

(Foto: I.Vukša)
Penzije oko 365.000 penzionera u FBiH, počev od januarske, biće veće za 5%, što za većinu njih znači 15 KM više mjesečno.

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici donijela zaključak kojim se Zavodu PIO FBiH daje saglasnost da utvrdi nove koeficijente za isplatu penzija. Iz Vlade je saopšteno da isplatu povećanih penzija očekuju u prvoj sedmici februara. Istaknuto je da se povećanjem penzija realizuje sporazum Vlade sa Savezom udruženja penzionera iz septembra prošle godine.

Do ovog sporazuma je došlo nakon prijetnji penzionera protestima.

- Većina penzionera u FBiH, ili oko 200.000 njih, prima najnižu penziju od 310 KM. Povećanje od 5% znači dodatnih oko 15 KM mjesečno. To nije dovoljno, ali je i to dobro zasad, jer smo za pet i po godina imali jedno povećanje penzije za 5%, a troškovi života su otišli daleko više - istakao je Omer Omerefendić, predsjednik Saveza udruženja penzionera.

Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO FBiH, koji je ponovo imenovan na tu funkciju, je rekao da postoje definisani izvori finansiranja ovog povećanja penzija i da su ti izvori realni.

Vlada FBiH je donijela i četiri odluke o zaduženju ovog entiteta u iznosu od 260 mil KM po osnovu emisije trezorskih zapisa radi finansiranja izdataka utvrđenih ovogodišnjim federalnim budžetom.

Nermin Nikšić, premijer FBiH, je na zasjedanju istakao da će prijedlozi antikorupcijskih zakona, koje je Vlada jednoglasno usvojila u oktobru, ponovo biti upućeni Parlamentu FBiH, u kojem nisu dobili podršku.

U saopštenju je naznačeno da se i Delegacija EU u BiH uključila u proces tehničkih konsultacija u vezi sa inoviranjem prijedloga zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.