NavMenu

SERDA i FIRMA projekt pomažu privrednim subjektima u pripremi za korišćenje EU fondova

Izvor: eKapija Srijeda, 22.01.2014. 11:42
Komentari
Podeli
Kako bi se poboljšale vještine u razradi projektne ideje, pripreme projekata i apliciranja na EU fondove, a u svrhu podrške preduzećima u metalskoj i drvnoj industriji i sektoru turizma u razvoju tržišta rada i novih vještina i znanja, Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, u saradnji sa USAID-SIDA FIRMA projektom, organizirala je u okviru Projektne akademije novi ciklus edukacije o alatima i potrebnim vještinama za uspješno pisanje, apliciranje i upravljanje EU projektima.

Kako piše "Klix", u okviru petodnevne edukacije 17 predstavnika privrednih subjekata iz Žepča, Sarajeva, Viteza, Zenice i Vlasenice prolazi intenzivni program edukacije kroz četiri tematske cjeline i to: Razumijevanje Evropske unije; Programi finansijske podrške i fondovi EU; Izrada projektnih prijedloga prema PCM-u; Popuna aplikacija na EU fondove

Većina učesnika do sada nije imala nikakvo iskustvo sa projektima za dobivanje sredstava iz EU-fondova.

Ulaskom u EU, iznosi i mogućnosti korištenja fondova EU za privredu u BiH značajno će porasti, stoga je pravovremena edukacija neophodna, a nova iskustva i saznanja u ovoj oblasti znatno će pomoći domaćim poduzetnicima i da postignu jaču konkurentnost na tržištu, piše portal "Klix".

Programom rada je predviđeno da se najviše časova u toku edukacije posveti izradi projektnih prijedloga prema PCM-u (Upravljanje projektnim ciklusom – Project Cycle Management), a partner u realizaciji je Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Polaznici će kroz intenzivni program edukacije pod stručnim vođstvom predavača s bogatim iskustvom na EU programima i projektima steći vještine koje su neophodne za procese prepoznavanja i razrade projektne ideje, pripreme projekata, apliciranja na fondove, kao i procese razrade i izrade projektne dokumentacije.

Nakon uspješno savladanog programa, polaznici će dobiti potvrdu/uvjerenje o sudjelovanju na edukaciji i postati članovi Kluba Projektne akademije koji će se periodično sastajati u svrhu razmjene najnovijih informacija i iskustava o EU fondovima.

Zbog velike zainteresiranosti, program edukacije za privredne subjekte u metalskoj i drvnoj industriji i sektoru turizma biće organiziran i u februaru. Privredni subjekti, koji se namjeravaju prijaviti na program edukacije, obrazac za prijavu mogu preuzeti na web adresi: www.serda.ba i www.ceppei.ba ili lično u prostorijama Sarajevske regionalne razvojne agencije, Hamdije Čemerlića 2/11.

Prijave se mogu dostaviti putem e-maila: akademija@serda.ba, faxa: (033) 663 - 923, na protokol ili poštom na adresu Sarajevska regionalna razvojna agencija – SERDA, ulica Hamdije Čemerlića 2/11, Sarajevo.

Privredni subjekti mogu prijaviti najviše dvije osobe koje će pohađati edukaciju.

Troškove edukacije finansiraju Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i projekat FIRMA u procentu od 50% od ukupnog iznosa cijene, dok ostalih 50% finansiraju privredni subjekti koji se prijave za učešće u programu edukacije.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na telefone: (033) 703–801 ili (061) 218-107




Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.