Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 20.01.2014.| 13:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Naučno-istraživačkih projekti sve važniji - Poslovno-tehnološki inkubator ICBL od 2010. primio 95 poslovnih ideja

(Foto: b)
Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske, Jasmin Komić, rekao je da je u 2013. godini registrovan znatan porast izdataka za istraživanje i razvoj u poslovnom sektoru, što ukazuje da privatni sektor sve više uviđa važnost naučno-istraživačkih projekata za opstanak u surovim tržišnim uslovima.

Komić je naglasio da je inovativnost preduzeća danas, praktično, jedini garant njihove konkurentnosti, kako u pogledu razvoja proizvoda i usluga, tako i unapređivanja tehnologije proizvodnje, prodaje i upravljanja.

- Inovativnost nije plod slučajnog otkrivanja i improvizacije, već se sistemski stvara, razvija i održava - rekao je Komić.

On je dodao da je ovo pitanje prepoznato i u Ekonomskoj politici za 2014. godinu i u Strategiji naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srpske do 2016. godine.

Prema riječima ministra nauke i tehnologije, neizostavan dio procesa stvaranja poslovnog ambijenta koji je stimulativan za ulaganja i koji će omogućiti otpočinjanje novog investicionog i razvojnog ciklusa u RS, jesu inovativnost i tehnološka unapređivanja, te uspješna transformacija istraživačkih rezultata i znanja u komercijalno iskoristive proizvode i tehnologije.

S tim u vezi, i u Strategiji naučnog i tehnološkog razvoja do 2016. godine jedan od strateških ciljeva je i redefinisanje uloge i zadataka svih subjekata u istraživačkom i razvojnom sistemu Republike Srpske, tj. univerziteta, naučnoistraživačkih i istraživačko-razvojnih instituta, posrednika, privrednih organizacija i javne uprave, u pravcu izgradnje inovacionog sistema Republike Srpske.

- U tom smislu potrebno je razvijati i jačati kapacitete postojećih organizacija za infrastrukturnu podršku razvoja tehnologija, kao što je, na primjer, fondacija Inovacioni centar Banja Luka – ICBL koji je je osnovan 2010. godine i predstavlja prvi moderno opremljeni kombinovani centar za podršku i razvoj preduzetništva u Republici Srpskoj - istakao je Komić.

On je naglasio da trenutno u okviru ICBL-a funkcionišu Poslovno-tehnološki inkubator sa konsaltingom i Trening centar, a da je samo Poslovno-tehnološki inkubator ICBL od nastanka zaprimio 95 poslovnih ideja, od kojih je nakon evaluacije odabrano 49 ideja za dalje razvijanje.

- Dio novonastalih preduzeća već je završio trogodišnji ciklus razvoja u ICBL i nastavio samostalno da se razvija i posluje na tržištu Republike Srpske i BiH, a pri razvijanju ovih ideja angažovano je 220 lica, od čega je 136 lica zaposleno u preduzećima - rekao je Komić.

On je podsjetio da je u 2012. godini uspostavljen ICBL BAN – mreža poslovnih anđela koji je postao član Evropske mreže poslovnih anđela, te da je u Trening centru ICBL-a do danas organizovano 50 treninga za 976 polaznika uz uspostavljanje sistema "eObrazovanje".


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.