NavMenu

Društveno odgovorno poslovanje put ka uspjehu - Mljekara "Pađeni" iz Bileće dnevno preradi 25.000 litara mlijeka

Izvor: eKapija Nedjelja, 19.01.2014. 17:38
Komentari
Podeli

Ta firma je ljepota živa – svakog trećeg meni je plaća. Ta mljekara je najbolja firma u čitavoj Hercegovini. Nema ni direktora, ni političara, nego samo čovjek koji hoće da radi. Ja u životu nisam vidio tačnijeg čovjeka od njega, takve riječi o svom poslodavcu izrekao je Dževad Memić, povratnik u općinu Gacko i jedan od 800 kooperanata koji svakodnevno isporučuju mlijeko za kompaniju Mljekara "Pađeni" iz Bileće.

Sa svojom suprugom Zinetom i dvadesetsedomogodišnjim sinom Emirom, Dževad se na svoje imanje u selu Pahori vratio iz izbjeglištva u Mostaru. Zahvaljujući poslovnoj saradnji sa mljekarom, kaže da on i njegova porodica sebi mogu priuštiti dostojanstven život. Danas imaju dvadesetak krava, ljepotica, kako ih naziva, koje pasu na otvorenom što mlijeku daje poseban kvalitet.

Vlasnik Mljekare "Pađeni" o kojem je riječ je Nenad Vukoja, stanovnik Bileće, koji je i sam sa svojom suprugom 1999. odlučio da krene "od nule" i pokrene posao proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda. Od skromnih 130 litara na dan, Mljekara "Pađeni" danas se može pohvaliti sa dnevnim kapacitetom od 25.000 prerađenih litara, te asortimanom proizvoda koje plasiraju na tržišta BiH i Crne Gore.

Ali, ono što ovoj porodičnoj kompaniji daje dodatnu vrijednost je izuzetan odnos prema zaposlenicima i kooperantima, po čemu je gospodin Vukoja posebno cijenjen. Kako sam govori, ovaj segment društveno odgovornog poslovanja je nešto što se u njihovom poslovnom opredjeljenju samo po sebi podrazumijeva. Dokazalo se to i prilikom izgradnje vodovoda za 14 sela Bilećkog kraja.

- Kada smo za potrebe naše mljekare morali uvesti vodu, odlučili smo da vodovod proširimo i na sela odakle su nam kooperanti - kaže ovaj poduzetnik.

- Slično je bilo i sa strujom i asfaltom, bilo je normalno da pomognemo da se asfaltiraju putevi kojima dovozimo mlijeko.

Ovakvim djelovanjem, Mljekara "Pađeni" dokazuje u praksi riječi Davida Bartha, direktora Agencije USAID u BiH–a, koji povodom kampanje "Odgovorno djelovanje - dobro poslovanje" naglašava da se društveno odgovorno poslovanje isplati kako zajednici, tako i kompanijama.

U svom nastojanju da se ublaže izazovi s kojima se susreće Bosna i Hercegovina, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) tokom mjeseca januara/siječnja ističe važnost i potencijalne dobrobiti društveno odgovornog poslovanja. Pod sloganom "Odgovorno djelovanje - dobro poslovanje", USAID predstavlja neke od primjera dobre prakse u našoj zemlji. Društveno odgovorno poslovanje je koncept prema kojem preduzeće na dobrovoljnom principu integrira brigu o društvenim pitanjima i zaštiti okoliša u svoje poslovne aktivnosti i odnose sa svim interesnim skupinama: potrošačima, zaposlenicima, dioničarima, dobavljačima, vladom, medijima i širom javnošću. Vrste i oblici društveno-odgovornog ponašanja obuhvaćaju korporativnu filantropiju, ekološko poslovanje, sigurnost i kvalitet proizvoda i usluga, te odnos prema zaposlenicima.

Područje Hercegovine mnogi zovu 'Balkanskom Provansom', s obzirom na predivnu prirodu, mediteransku klimu i povoljne uvjete za proizvodnju zdrave hrane i vina. No, da li će i naši unuci imati privilegiju uživati u dobrotama koje nastaju ispod hercegovačkog sunca, u velikoj mjeri zavisi od ekološke odgovornosti kompanija koje posluju na ovom geografskom području.

Jedan od primjera na koji način uspostaviti ravnotežu između korištenja prirodnih resursa u proizvodnji i vraćanja prirodi onoga što joj je oduzeto, dolazi iz mostarske kompanije "Aluminij ". Za svoj primarni segment proizvodnje ova tvornica troši značajnu količinu vode koju crpi iz podzemnih tokova, no analize su pokazale da otpadne vode koje vraćaju u vodotok Neretve svojom čistoćom prevazilaze stepen čistoću hercegovačke ljepotice koja se bilježi na području Mostara. Rezultat je to ugradnje filtera koji uveliko nadmašuju standarde propisane u Federaciji BiH.

Po riječima Darka Juke, predstojnika za odnose s javnošću "Aluminija", kompanija je zadala sebi najstrožije interne standarde, a kakvoća vode koja se ispušta u Neretvu pod stalnim je nadzorom. Istovremeno se radi na očuvanju zraka, pa se štetni plinovi koji nastaju u procesu elektrolize recikliraju, prilikom čega se izdvaja fluor i ponovo vraća vraća u proces. Krajem 2003. godine, uspostavili su djelotvoran "Sustav upravljanja zaštitom okoliša", u skladu sa zahtjevima međunarodne odredbe ISO 14001, koji su do sada nekoliko puta uspješno recertificirali. Time su se obavezali na stalan rad na zaštiti okoliša, za što su već uložili na desetke miliona eura, kažu u ovoj kompaniji.

Mnogi s nevjericom odmahuju glavom kada čuju da se u krugu tvornice uzgajaju masline, jabuke, proizvodi vino i njeguju nasade u staklenicima, no ova je kompanija sasvim ozbiljno ušla na tržište kao proizvođač prehrambenih prioizvoda. Oko 400.000 m2 u "Aluminiju" zauzimaju zelene površine, dok se u vrtovima uzgaja više od 180 biljnih vrsta. Na poslovima proizvodnje zdrave hrane u plastenicima, rasadnicima, voćnjacima i vinogradima rade djelatnici s profesionalnim oboljenjima i smanjenom djelatnom sposobnošću, u sklopu projekta humanizacije rada, za kojeg naš sugovornik Darko Juka kaže da ga "Aluminij" sprovodi po uzoru na zapadnoeuropske zemlje, u čemu su pioniri na prostoru jugoistočne Europe.

Širom države Bosne i Hercegovine jedna od najprisutnijih kompanija u životu prosječnog građanina je kompanija "Violeta" iz Gruda, koja je vodeći proizvođač široke palete proizvoda od celuloze. Poznata je po svojim filantropskim akcijama i donacijama kulturnim i humanitarnim institucijama, te sportskim klubovima. Na primjer da "Violeta", na dobrovoljnoj bazi, higijenskim proizvodima snabdijeva sve "sigurne kuće" za žrtve porodičnog nasilja u BiH.

Iako u svom poslovanju koristi celulozu, sirovinu koja se dobija iz prirodnih resursa, "Violeta" svoj dug vraća prirodi. Ekološka načela dio su strategije društvene odgovornosti koja je integrirana u poslovanje kompanije, gdje će vam reći da se celuloza koju oni koriste dobija u strogo kontroliranim okolnostima u kojima je žetva uvjetovana količinom sjetve, kako to nalažu EU standardi.

Međutim, poduhvat koji je "Violeta" nedavno privela kraju stavlja je u sami vrh ekološki osviještenih firmi. Naime, njihov novi proizvodni pogon u Grudama, veličine 10.000 m2, u potpunosti je energetski samoodrživ.

- Riječ je o novom postrojenju koje će proizvoditi sa nula otpada. Koristit će vlastiti izvor vode, uz sistem za pročišćenje otpadnih voda koji će je nezagađenu vraćati u kružni tok. Pogon će imati vlastiti izvor električne energije snage 1 megavat koju će proizvoditi solarni paneli postavljeni na krovu, pa će tako predstavljati prvi tzv. 'Stand alone' proizvodni pogon u državi - otkriva Edo Numić, direktor marketinga "Violete".

Ipak, puštanje u rad ovog objekta još će određeno vrijeme biti "na čekanju", s obzirom na to da Vlada F BiH još uvijek nije definirala i precizirala status dobavljača obnovljivih izvora energije.

(Napomena: tekst je u preuzet sa portala Radija "Sarajevo" od 19.01.2014.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.