NavMenu

Samo jedna zainteresovana kompanija - Poništen tender za nabavku 1,4 miliona biometrijskih pasoša

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 19.01.2014. 20:43
Komentari
Podeli

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka krajem prošle godine poništila je veliki međunarodni tender za nabavku 1,4 miliona biometrijskih pasoša u naredne tri godine.

Prema saznanjima "Nezavisnih", ova javna nabavka trebalo je da košta oko 29 mil KM, a u Ageniciji ističu da je u sklopu okvirnog sporazuma planirana i kupovina softvera, te druge opreme.

Na propali tender pristigla je samo jedna ponuda, što znači da nije bilo zainteresiranih ili dovoljno kompetentnih kompanija za ovaj veliki posao, a i konkurencija nije bila osigurana.

Iako je tender propao, u IDDEEA naglašavaju da nema mjesta panici, jer je, kako kažu, postupak javne nabavke pokrenut na vrijeme. Ističu da je u toku ponovljeni postupak.

- Količina pasoških knjižica se nabavlja na osnovu procjene podnesenih zahtjeva za pasoše proteklih godina. Sadašnji pasoš važi deset godina, pa se u skladu s tim i kvalitet pasoške knjižice mora prilagoditi roku važenja - rekla je Amila Opardija, portparol IDDEEA.

Navela je da je ovo "korak ka usaglašavanju bosankohercegovačkih putnih isprava sa EU standardima i ispunjavanje obaveze koju je BiH preuzela u pregovorima za bezvizni režim".

- To je praćenje EU standarda i preporuka i kontinuirano poboljšanje bezbjednosti sistema ličnih dokumenat - rekla je ona.

Prema nekim informacijama, 29 mil KM za nove zalihe biometrijskih pasoša osigurano je iz naknada za obrasce putnih isprava.

- Sredstva se planiraju u budžetu BiH u postupku redovnih aktivnosti planiranja budžeta na godišnjem nivou - ističe Opardija.

U IDDEEA naglašavaju da velike gužve koje su prethodnih dana registrirane na MUP-ovim lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata nemaju nikakve veze sa ovim tenderom, odnosno sa postupkom nabavke novih biometrijskih pasoša.

- Pojačan intenzitet potražnje ličnih dokumenata odnosi se na lične karte i vozačke dozvole, jer se prošle godine navršilo deset godina od uvođenja elektronskih evidencija i jedinstvenih ličnih dokumenata u BiH.

S obzirom na to da su te lične karte i vozačke dozvole važile deset godina, kao i sadašnje, njima ističe rok i građani vrše zamjenu tih dokumenata - zaključuje Opardija.

Izdavanje biometrijskih pasoša građanima BiH počelo je 15. oktobra 2009. godine, što je bio ključni uvjet iz "mape puta" za liberalizaciju viznog režima.

Trinaest mjeseci kasnije, u novembru 2010. godine, BiH je ukinut vizni režim odlukom Svjeta EU za pitanje pravde i unutrašnjih poslova, nakon što su zeleno svjetlo za liberalizaciju prethodno dali Evropska komisija i Evropski parlament.

Do polovine prošle godine u BiH je izdato 1,5 miliona ovih pasoša, u FBiH 800.000, a u Republici Srpskoj 511.000.
Prema procjenama IDDEEA, tokom cijele 2014. godine mogu se očekivati velike gužve na MUP-ovim lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata.

- Ove godine ističu 866.103 lične karte i 462.494 vozačke dozvole, pa će gužve na šalterima vjerovatno biti uobičajene tokom cijele godine - navode iz IDDEEA.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala lista "Nezavisne novine" od 17.01.2014.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.