NavMenu

Bivši direktor "Šuma RS" osumnjičen za oštećenje budžeta od 4,3 mil KM - Prijavljeni i nekadašnji čelni ljudi gazdinstava širom RS

Izvor: Glas Srpske Petak, 17.01.2014. 12:52
Komentari
Podeli

(Foto: Aleksandar Parezanović)

Bivši generalni direktor "Šuma RS" Neđo Ilić, trojica bivših izvršnih direktora ovog preduzeća i desetorica nekadašnjih direktora šumskih gazdinstava prijavljeni su danas Okružnom tužilaštvu Banja Luka zbog sumnje da su krivičnim djelima oštetili preduzeće za 4,37 miliona maraka.

Ilić, koji je poslije odlaska iz "Šuma RS" obavljao i funkciju pomoćnika ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te bivši izvršni direktori u "Šumama RS" Zoran Kosorić, Dragomir Gagović i Brankica Marić osumnjičeni su za zloupotrebu službenog položaja.

Desetorica bivših direktora šumskih gazdinstava sa područja banjalučke regije osumnjičeni su za nesavjesno privredno poslovanje. Prema nezvaničnim informacijama, za nesavjesno privredno poslovanje osumnjičeni su bivši direktori "Gorice" iz Šipova Dušan Malinović i Rosa Rakita, "Čemernice" iz Kneževa Gojko Milinović, "Gradiške" Veselko Lazić, "Oštrelj-Drinića" Rajko Banjac, "Ribnika" Milisav Macanović i Momčilo Stanivuković, "Prijedora" Milan Vuković i Miroslav Drljača, te direktor "Lisine" iz Mrkonjić Grada Nedeljko Antić.

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka, koji je podnio izvještaj tužilaštvu, kazali su da su krivična djela počinjena od 1. januara 2008. do 31. decembra 2012. godine. Navodeći inicijale prijavljenih, načelnik CJB Banja Luka Mladen Marić rekao je na konferenciji za novinare da je Ilić zloupotrebom položaja pričinio štetu od 413.791 KM, Kosorić 46.532, Marićeva 83.788, a Gagović 283.480 maraka.

- Osumnjičeni su da su suprotno Statutu i odlukama Nadzornog odbora "Šuma RS" zaključivali ugovore sa kupcima drvnih sortimenata koji su imali neplaćena potraživanja prema "Šumama RS". Kršeći zakonske obaveze sa kupcima nisu sačinili ni sporazume o reprogramu obaveza, niti su pribavili bankarske garancije za postojeće obaveze. Na taj način su kupcima omogućili sticanje imovinske koristi. Zajedno sa prijavljenim direktorima šumskih gazdinstava oštetili su "Šume RS" za oko 4,3 mil KM - kazao je Marić.

Prijavljenim direktorima šumskih gazdinstava na teret se stavlja da su suprotno odluci o načinu i uslovima prodaje šumskih drvnih sortimenata vršili isporuke kupcima bez avansnih uplata i sredstava obezbjeđenja. Preduzeća kojima su isporučivali sirovinu odranije su imala dugovanja prema "Šumama RS", a ni većina novih isporuka nije naplaćena.

Prema nezvaničnim informacijama, osumnjičeni su zaključivali ugovore o prodaji oblovine i sa fiktivnim preduzećima.

Marić je kazao da će istraga malverzacija u "Šumama RS" biti nastavljena i da je vode i drugi centri javne bezbjednosti.

Malverzacije

Ilić je saslušan u Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci u oktobru 2012. godine zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj i ovlašćenja dok je bio na čelu "Šuma RS". Zajedno s njim tada je priveden i direktor građevinske firme "Arhing" Bojan Novković iz Srpca, koji je osumnjičen za ista krivična djela. Ilić i Novaković su bili osumnjičeni da su 2008. prilikom izvođenja radova na upravnoj zgradi Šumskog gazdinstva "Ribnik" oštetili "Šume RS" za neutvrđen iznos novca.

Dan poslije privođenja protiv Ilića je podnesen izvještaj Okružnom tužilaštvu Banjaluka, koje je u martu 2013. obustavilo istragu zbog nedostatka dokaza.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.