NavMenu

Nova šansa za srbačke peradarske farme - Organski otpad mogao bi da se iskoristi za proizvodnju biogasa

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 16.01.2014. 11:20
Komentari
Podeli
Srbačkim živinarima u srijedu (15. januar 2014.) je predstavljeno kako savremenim tehologijama mogu da organski otpad sa peradarskih farmi iskoriste za proizvodnju biogasa i tako riješe višegodišnji problem.

Na području opštine Srbac ima oko 200 peradarskih farmi i duži niz godina prisutan je problem zbrinjavanja otpada organskog porijekla.

Predstavnici njemačke firme "Arhea" za Hrvatsku i BiH u srijedu su predstavili najnoviju tehnologiju za proizvodnju biogasa iz otpada organskog porijekla sa peradarskih farmi.

Zahvaljujući tome trajno može biti riješen problem životinjskog otpada, sve veće zagađenje životne sredine i istovremeno ostvariti finansijska korist.

Načelnik opštine Srbac, Drago Ćirić, istakao je da je poljoprivreda strateška grana razvoja ove opštine i da će lokalna vlast podržati takve projekte.

- Osim finansijske koristi ovakva postrojenja biće od velikog značaja i za razvoj turizma u ovoj opštini, jer će mnoge deponije životinjskog otpada biti uklonjene - rekao je Ćirić.

On je naveo da će vlasnici peradarskih farmi od ove godine dobiti pogodnost da po 50% povoljnijoj tarifi legalizuju svoje farme.

Direktor zagrebačke ispostave "Arhea biogas" u Srpcu, Milan Rakić, rekao je da je ovo izvanredna prilika da budu povučena sredstva pretpristupnih fondova EU na koja BiH ima pravo.

Direktor zagrebačkog "Arhea biogasa" Zvonko Bratuša istakao je da u organski otpad u mnogim razvijenim zemljama predstavlja sirovinu budućnosti i uveliko se koristi za alternativnu proizvodnju električne energije i biogasa za zagrijavanje privrednih i stambenih objekata.

- U Njemačkoj je u funkciji više od 8.000 ovakvih postrojenja, a slični projekti se uz podršku fondova EU pripremaju i u Hrvatskoj - kaže Batkuša.

Učesnici sastanka su se saglasili da počnu pripremati dokumentaciju o raspoloživim kapacitetima, finansijskim efektima i ekonomskoj opravdanosti.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.